Kamp mot utmattning i MDS (Myelodysplastiskt syndrome)

Kamp mot utmattning i MDS (Myelodysplastiskt syndrome)

Myelodysplastiskt syndrome (MDS), ibland hänvisats till som sjukdom med benmärgssvikt, är en sjukdom där benmärgen inte producerar tillräckligt mycket friska blodkroppar: röda blodkroppar, vita blodkroppar och/eller trombocyter.

Om du eller någon du känner lider av MDS, vet du redan att symptomen såsom anemi, infektioner och blödningar kan ha en betydande påverkan på olika områden i livet och att trötthet inte är en sällsynt kamrat. Utmattning i MDS associeras med minskning i livskvalité och är därmed viktigt att tas hänsyn till.

Om du är intresserad av att ta del i en klinisk forskning vilken potentiellt kan hjälpa dig med anemi och trötthet, läs mer om ämnet här.

Studier har visat nutritions och fysisk aktivitets betydelse i att öka energinivåer. I och med detta, går vi igenom en process att laga en näringsrik och smaklig skål. Det är en perfekt lunch eller middag och betonar de viktiga näringsämnen som hjälper dig att känna dig energisk. Kom ihåg att det alltid är säkrast att konsultera din läkare för bästa metoder att behandla din trötthet samt innan du börjar en ny diet eller träningsprogram.

Börja lagning med en långsamt smältande kolhydrat som är hög i fiber, exempelvis fullkornsris. Det ger dig energi stabilt under en längre tid utan att blodsockret går snabbt upp och kraschar därefter, vilket händer med vit ris eller pasta. Spara din energi genom att använda en risförpackning som kan tillagas i mikro.

Sedan, lägg till tärnade kycklingbitar. Kött, kyckling och ägg är kroppens huvudkällor för vitamin B12 vilken är grundläggande i röda blodkroppars produktion. Försök att laga en större portion av kyckling när du känner dig minst trött och använd resterna senare i veckan.

Därefter tillsätt dina favoritgrönsaker. Använd minst en mörkgrön bladgrönsak – de är utmärkta källor för vitamin C, vitamin K, järn och folat. De här vitaminerna stöttar din immunsystem och är delaktiga i blodets levring och dina energinivåer.

Till sist, lägg till hälsosamma fetter, till exempel en fjärdedel av en avokado. Omättade fetter är bra för hjärtat och långsammaste smältande energikällor som du kan erbjuda din kropp! Balans mellan kolhydrater, fetter och proteiner kommer att behålla dig mättad och energisk.

Dessutom att tänka på viktiga komponenter som ska finnas med i dieten och att fokusera på förhållanden mellan proteiner, kolhydrater och fetter, är det viktigt att beakta vilka näringsämnen som ska undvikas: högprocesserade livsmedelsprodukter, till exempel förpackade bakverk eller snacks och socker är motståndare i din kamp mot trötthet! De goda nyheterna är att genom att undvika högprocesserade livsmedel kan du ofta samtidigt minska ditt sockerintag.

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil