Genombrott i jakten på klamydiavaccin

Genombrott i jakten på klamydiavaccin

Efter flera års forskning har man nu funnit bevis på att det kan gå att vaccinera sig mot klamydia. En studie som genomförts på friska kvinnor gav positiva resultat utan biverkningar.

Danska forskare banar nu vägen för ett vaccin mot världens vanligaste könssjukdom; klamydia. Bara i USA registrerades nästan två miljoner fall av klamydia år 2017. I 15 år har olika forskargrupper jobbat för att hitta ett vaccin som kan minska förekomsten av klamydia globalt. En studie har nu framgångsrikt slutfört den första fasen i arbetet för att få klamydiavaccinet godkänt. 

 

Vad är klamydia? 

Klamydia är en infektion som överförs framförallt vid oskyddat samlag. Mödrar med klamydia riskerar också smitta sitt barn vid förlossningen. Symptomen på en klamydiainfektion uppkommer vanligtvis en till tre veckor efter smittotillfället och vanligt är bland annat att man får uretrit, då den smittade upplever en brännande känsla i könsorganet. I hälften av fallen då en person smittas med klamydia uppkommer dock inga symptom, vilket gör könssjukdomen svår att upptäcka.

Om klamydia upptäcks och behandlas i tid finns inga större biverkningar, men om man går en längre tid riskerar man att föra smittan vidare och påverka sin egen och andras fertilitet negativt. 

 

Finns det några biverkningar av ett nytt klamydiavaccin?

Den nya studie som gjorts undersökte vaccinets påverkan på trettio friska kvinnor och gav också fem kvinnor placebo-läkemedel. Ingen av kvinnorna som medverkade i studien fick någon annan biverkning än ömhet runt området där de blev stuckna – en biverkning som även placebogruppen fick. 

Undersökningen av vaccinet har bara genomgått den så kallade fas ett i forskningsprocessen och syftet med studien var att undersöka eventuella biverkningar. Detta innebär att testpersonerna ännu inte har testats för att undersöka den verkliga effekten av vaccinet, det steget kommer senare i processen.

Det kommer alltså krävas ytterligare studier för att med all säkerhet kunna visa att vaccinet fungerar. Efter det måste det också fastställas hur länge vaccinet varar i kroppen. Räcker det med att få vaccinet en gång i livet, eller bör det tas flera gånger innan man får tillräcklig effekt?

En av medförfattarna till studien säger till Videnskap.dk att det kan ta mellan fem till sju år innan ett vaccin finns på marknaden. Man betonar också att även om det inte finns tillräckliga bevis för att helt säkerställa att testpersonerna är skyddade, så är testresultaten av slemhinnor hoppfulla - vaccinet verkar ha en skyddande effekt. 
 

Källor

1. https://www.cdc.gov/std/stats17/chlamydia.htm
2. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(19)30279-8…
3. https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/klamydia.htm
4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/klamydia-vaccine-testet-paa-mennesker-fo…
5. https://www.nuffieldtrust.org.uk/resource/effectiveness-of-sexual-health-s…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil