White coat syndrome kan vara tecken på kommande sjukdom

White coat syndrome kan vara tecken på kommande sjukdom

White coat syndrome är ett engelskt uttryck som innebär att ditt blodtryck stiger, när det mäts av en läkare i vit rock (white coat). Oftast handlar det om att du blir lite nervös och det behöver inte betyda att du faktiskt lider av högt blodtryck. Men en amerikansk studie har visat att det i vissa fall kan vara ett tidigt tecken på en hjärt-kärlsjukdom under utveckling.

Blodtrycket är en av de få hälsoparametrar som vanliga människor förstår sig på, och är intresserade i. Många har kanske rent av en blodtrycksapparat där hemma för att kunna hålla koll på blodtrycket med jämna mellanrum. För de flesta av oss är blodtrycket högre när det mäts hos en läkare, än hemma på soffan. Detta beror på att vi blir lite stressade av själva situationen.

Fenomenet kallas white coat syndrome, och kan på svenska översättas till ”vit-rock-syndromet” som hänvisar till att synen av läkarens vita rock får blodtrycket att stiga. Andra människor lider av ett maskerat högt blodtryck, vilket betyder att blodtrycket är för högt när det mäts där hemma, men normalt hos läkaren.  En studie från University of Texas Southwestern Medical Center, som publicerats i tidskriften Journal of the American College of Cardiology, visar att både white coat syndrome och maskerat högt blodtryck kan vara tidiga tecken på kommande hjärt-kärlsjukdomar.

Människor som har antingen white coat syndrome eller maskerat högt blodtryck får sällan behandling mot detta, eftersom det anses vara ”falska” värden utan betydning för individen. Men studien från Texas visar att dessa två typer av högt blodtryck medför en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och vissa typer av organskador som ses vid långvarigt högt blodtryck. Resultaten från studien visade att 3,3 % av alla deltagare hade white coat syndrome, medan 17,8% hade ett maskerat högt blodtryck. Trots att forskarna justerade resultaten för faktorer såsom ålder, etnicitet, BMI, rökvanor, kolesterolnivå, diabetes och tidigare hjärt-kärlsjukdomar, sågs en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar hos båda grupperna. Tidigare studier har däremot visat att den största risken vid white coat syndrome är överbehandling av patienterna.

Seniorforskare Dr. Wanpen Vongpatanasin menar att detta fenomen inte bör underskattas, utan bör betraktas som ett reellt problem som kräver behandling, motsatt till kroniskt högt blodtryck. Dr. Vongpatanasin menar att personer som har antingen white coat syndrome eller maskerat högt blodtryck förmodligen också har ett högt blodtryck i andra mer eller mindre stressade situationer. Detta kan på lång sikt leda till kroniskt högt blodtryck. Men det periodvis och situations-relaterade höga blodtrycket kan i sig själv vara en riskfaktor.

Blodtrycket varierar under dagen, beroende av aktivitetsnivå och fysisk form. Det är välkänt att ett högt blodtryck ökar risken för blodproppar, hjärnblödningar, njursvikt och åderförkalkning. Blodtrycksmätning ingår alltid vid en vanlig hälsoundersökning, och det är särskilt viktigt för diabetiker och personer med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar att regelbundet mäta blodtrycket. Gränsen för högt blodtryck ligger på 140/90, enligt WHO:s internationella rekommendationer. Gränsen är lägre för diabetiker: 130/90. Ett systematiskt översiktsarbete från Cochrane Library från år 2013 visar att ett lågt blodtryck hos diabetiker minskar risken för stroke med 1,1%, medan risken för biverkningar av blodtryckssänkande medicin ökar med 2%. Konklusionen blev således att ett lägre blodtryck hos diabetiker inte var nödvändigt.

 

Källa: 

1. http://www.huffingtonpost.com/entry/white-coat-syndrome-blood-pressure-hypertension_us_5641204ee4b0411d3072366e

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil