Världens mest populära dryck

Världens mest populära dryck

Du känner säkert igen dig i följande scenario; du ska upp tidigt på morgonen, men känner dig som vanligt allt för trött och behöver därför något som snabbt piggar upp hjärnan. Därför bestämmer du dig för att koka en kopp kaffe. Men varför just kaffe?

Kaffe konsumeras över hela världen. I många länder dricker man kaffe flera gånger om dagen. Kaffe både smakar och doftar gott, men det har även en uppiggande effekt. Men vad är det som gör att kaffe piggar upp kroppen?

Det är koffeinet i kaffet som orsakar den uppiggande effekten. Koffein är ett ämne som finns naturligt i olika växter och plantor, och besitter basiska (alkaliska) egenskaper. Koffein verkar inte enbart uppiggande – det ökar även uthålligheten. Detta betyder att den totala hjärnaktiviteten ökas när du dricker kaffe. Men vid nedbrytningen av koffein i kroppen sker små strukturella ändringar, vilket resulterar i att koffeinet delas upp i mindre beståndsdelar. Dessa beståndsdelar är: 

  • Theobromin: ökar tillströmningen av syre och näringsämnen till hjärnan.
  • Paraxanthin: ökar muskelaktiviteten i kroppen och därmed även fettförbränningen.
  • Theophylin: ökar pulshastigheten och koncentrationsförmågan. 

 

Övriga fördelar

Kaffe har inte bara en effekt på sömnighet och lathet. Flera studier pekar på att kaffe kan reducera progressionen av Alzheimers- och Parkinsons sjukdom. Detta beror på att kaffet har en positiv effekt på tillströmningen av syre och näringsämnen till hjärnan.

  

Kan du för mycket kaffe?

Trots att kaffe har många positiva effekter på kroppen och hälsan ska du inte glömma att det även finns en baksida av en hög kaffekonsumtion. Koffein i höga doser kan nämligen orsaka ofrivilliga skakningar av händerna, hjärtklappning, ångest, svettningar och yrsel. Därför rekommenderas det, som med allt annat, att konsumera lagom mycket kaffe. Du bör maximalt dricka 3 stora koppar kaffe par dag, vilket kan översättas till max 400 mg koffein per dag. Rekommendationen kommer från forskare från American Chemical Society. Koffein kan faktiskt vara dödligt i extremt stora doser (75 koppar per dag). 

Men lagom mycket kaffe kan alltså bidra till att förbättra din koncentration, din fysiska prestation, ditt minne, din fettförbränning och din samlade hjärnaktivitet. Så drick gärna ett par koppar kaffe varje dag, men aldrig mer än 3 stora koppar svart kaffe på en dag. 

 

Källa: 

1. http://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-kvikker-kaffe-dig-op-om-morgenen

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil