Varför luktar svett?

Varför luktar svett?

Vi känner alla igen det, om vi har haft det stressigt eller varit fysiskt aktiv – känslan av att lukta svett och längtan efter en dusch så att man kan bli luktfri. Men varför finns det en skillnad på hur mycket svetten luktar?

Vad är svett?

Svett är kroppens naturliga temperaturregulator. Detta innebär att när kroppstemperaturen stiger, så kommer svettproduktionen öka för att hålla nere temperaturen. Detta kan man märka vid fysisk aktivitet eller stress. Svettproduktionen kan också stiga på grund av ens emotionella tillstånd, t.ex. när man är rädd.

 

Varför luktar svett?

Svetten är i sig luktfri, men när den kommer i kontakt med hudytans bakterier kan det uppstå lukter.

Det finns olika anledningar till varför svett luktar. T.ex.:

  • Arv: Din svett luktar troligtvis likadant som dina familjemedlemmars. En schweizisk studie, utförd på 12 tvillingpar, visade på att mönstret och mängden av karboxylsyra (kemikalier som förekomma mest i kroppslukter) var upp till 10 gånger mer likt hos identiska tvillingpar, jämfört med någon som inte tillhörde samma familj.
  • Bakterier: Alla människor har en personlig blandning av bakterier på huden i armhålorna. En studie visar att det är främst tre typer av bakterier som får din svett att lukta:
    • Corynebacterium (ger en lukt av get)
    • Staphylococcus (ger en lukt av lök) 
    • Anaerococcus (ger en lukt av kummin) 

Har man alla tre bakterier på sin hud, kommer ens svett lukta markant. Men har man färre av dessa bakterier kommer man ha en mer neutral svettlukt. Studien visar också att kvinnor har flest staphylococcusbakterier (löklukt), medan män har flest corynebakterier (getlukt). 

  • Typer av svettkörtlar:Typen av svettkörtlar påverkar också hur mycket svetten luktar. Svettkörtlar som finns i armhålorna och skrevet utsöndrar, förutom svett, också mjölksyra och urinämnen. Dessa ämnen ger näring till hudens bakterier, vilka i sin tur bidrar till den kraftigare svettlukten. De andra körtlarna på kroppen utsöndrar endast svett som innehåller salter. Dessa salter kan bakterier inte leva av och därför luktar inte den här typen av svett.

 

Vad kan man göra för att minska svettlukten?

Här är några exempel på vad man själv kan göra för att undvika svettlukt:

  • Duscha: gärna varje dag, och använd tvål så att bakteriemängden på huden begränsas.
  • Undvik syntetiska kläder: Bomullskläder luktar mindre efter träning, jämfört med kläder gjorda av polyester. Det beror på att bakterier växter bättre på polyester än på bomull.
  • Antiperspirant: minskar svettproduktionen och kan användas i armhålorna och på händer och fötter. Läs och följ bruksanvisningarna för den specifika produkten du köper.
  • Byt skor ofta: Om du har problem med fotsvett bör du undvika att använda samma par skor två dagar i rad.
  • Livsmedel: Vissa livsmedel kan förstärka svettlukten. Försök att undvika eller minska konsumtionen av livsmedel så som koffeinhaltiga drycker, lök och vitlök.
  • Stress: Påverkas din svettproduktion av stress, kan det för vissa hjälpa med meditation, yoga eller andningsövningar. 
Källor

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/lugten-af-din-armsved-er-arvelig
2. https://illvid.dk/mennesket/kroppen/bakterier-giver-din-sved-en-lugt-af-ge…
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950955
4. https://videnskab.dk/kort-nyt/svedlugt-bomuld-stinker-mindre-end-polyester…
5. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/svedgener/sve…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil