Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?

Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?

Hitta information om vilka hjärt-kärlsjukdomar det finns och vilka symptom, orsaker och behandlingar som finns att tillgå för sjukdomarna.

Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?

Hjärtat är en stark muskel som pumpar blod ut till kroppens alla organ, för att ge dem syre och näring. Blodet tar bort föroreningar från organen och transporterar det till lever, njurar och lungor där det rensas och tas bort från kroppen. Hjärtan och artärernas funktionella tillstånd är väldigt viktig för en bra hälsa. Om de inte kan fungera ordentligt, kan resten av kroppen inte heller. Hjärt- och kärlsjukdomar är tillstånd i hjärta och artär. Det är en nationell plåga och anses vara en av de främsta orsakerna till dödsfall och funktionshinder i Sverige, eftersom cirka 1,8 miljoner är drabbade, och cirka 90 000 människor dör för tidigt varje år på grund av hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Vad är orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar?

Några av de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomar är åderförkalkning, ökat blodtryck (hypertoni), hjärtsjukdom, blodpropp. Orsaken till dessa sjukdomar är oftast relaterat till individens livsstil. Livsstilsfaktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar är rökning, övervikt, hög kolesterol och brist på motion. Dessutom kan en individs gener och tillstånd såsom förhöjt blodtryck och diabetes (diabetes mellitus) öka risken väsentligt.

 

Vilka är symptomen på hjärt- och kärlsjukdomar?

Symptom på hjärt- och kärlsjukdomar varierar mycket beroende på vilken typ av sjukdom och om det ligger i ett eller flera blodkärl och vilket organ det ger näring till. Förhöjt blodtryck och åderförkalkning visar sällan tydliga symptom innan tillståndet är mycket allvarligt. I motsats till detta en blodpropp eller hjärtsvikt visar akuta symptom som inte kan förbises. En blodpropp i artärerna som ger hjärtat näring eller en hjässvikt kommer därför ofta visa symptom genom andningssvårigheter, svullna ben, yrsel och eventuellt svimning. En blodpropp eller hjärnblödning kommer att orsaka störningar i funktionen hos de drabbade området, som förlorar blod och därför kan sjukdom visa sig som synproblem, talproblem, förlamning, kramper, demens och mycket mer. En blodpropp i benen kan orsaka sensoriska störningar, ömma ben och gångrån, medan en blodpropp i njurarna kan orsaka njursvikt.

 

Hur kan man förebygga hjärt- och kärlsjukdomar?

För att undvika utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar är det viktigt att överväga om du är i riskgruppen - det hänvisar till om du uppfyller de livsstilsfaktorer som nämnts tidigare som bidrar till sjukdomsutvecklingen. Därför finns de viktiga intiativ att tänka på, såsom minska rökning, minska intaget av alkohol, viktminskning, daglig träning, äta en balanserad kost med små mängder av mättade fettsyror men annars mycket fisk, fiber och grönsaker, det är också viktigt att du kontrollerar andra tillstånd såsom förhöjt blodtryck och diabetes (2).

 

Källor:

  1. https://hjerteforeningen.dk/alt-om-dit-hjerte/noegletal/
  2. http://www.apoteket.dk/Sygdomsleksikon/SygdommeEgenproduktion/hjertekarsygdomme.aspx
  3. https://www.nhs.uk/Conditions/cardiovascular-disease/Pages/Introduction.aspx
  4. https://heartuk.org.uk/press/press-kit/key-facts-figures
  5. https://www.hjart-lungfonden.se/HLF/Om-Hjart-lungfonden/Fragor-och-svar/Om-hjart--karl--och-lungsjukdomar/Hur-vanligt-ar-det-med-hjart-karlsjukdom/
  6. https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20289/2016-8-3.pdf

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil