Sjögrens syndrom - hur du kan hjälpa dig själv

Sjögrens syndrom - hur du kan hjälpa dig själv

Känner du till känslan av en torr mun? Detta är bara ett av de symptom som patienter med Sjögrens syndrom dagligen lever med. Lyckligtvis är det många saker du kan göra för att lindra symptomen. Hitta råd i artikeln.

Några av de vanligaste störningar som hör samman med Sjögrens syndrom är torr slemhinna i munnen, dålig tandhälsa, muskel- och ledvärk, samt torra ögon, näsa, hals och övre luftvägar. Dessutom kan kvinnor uppleva en torr slida. Ett av de bästa sätten att hantera Sjögrens-symptomen är att anta en proaktiv roll i själva behandlingen. Här är några råd om hur man kan hantera de symptom som ses vid Sjögrens syndrom.

 

1. Mot torr mun och dålig tandhälsa

Det kan hjälpa att fukta munnen genom att ofta ta små klunkar av vatten under dagen. Tugga sockerfritt tuggummi eller hårt sockerfritt vingummi, det stimulerar salivproduktionen och detta kan också bidra till en fuktig munslemhinna - detsamma gäller sockerfria pastiller, tuggtabletter och halstabletter. Salivproduktionen minskar kraftigt när du lider av Sjögrens syndrom.

Förutom att fukta den slemhinnan i munnen är salivproduktionen mycket viktig för en bra tandhälsa, eftersom saliv fungerar som ett antibakteriellt medel och hjälper till att bryta ner matrester. Därför är det viktigt att ha en bra munhygien för att förhindra karies. Produkter med det konstgjorda sötningsmedlet ”xylitol” hjälper till med att förhindra tandförfall. Däremot avråder man från citronsaft, mat och läsk med högt sockerinnehåll, eftersom de ökar risken för tanderosion och karies. Mycket kryddig mat eller tobak kan också förvärra irritationen i munnen.

Samtidigt är det viktigt att få tandkontroll ofta och du kan också be din tandläkare om råd om bra produkter med fluor, som kan användas för behandling av torr mun. Du kan fråga din läkare om fluorbehandling är nödvändig. Den kan vara i form av tuggummi, munvatten, tandkräm eller extra fluor eller fluorlack. Det är också mycket viktigt att borsta tänderna noggrant med en elektrisk tandborste, och detta ska göras efter varje måltid, tillsammans med tandtråd.

 

2. Mot torra ögon

På apoteket kan du köpa ögondroppar mot torra ögon, som kan tas dagligen. De kan hjälpa till att hålla slemhinnan fuktig och förhindra obehag i ögonen. Du kan också torka rent dina ögon med gel eller salva på kvällen innan du lägger dig. 

 

3. Mot torr näsa och övre luftvägar

Du kan köpa specifika nässprayer som innehåller saltlösning på apoteket och de kan tryggt användas flera gånger om dagen för att lindra obehag vid torra slemhinnor i näsan och de övre luftvägarna.

 

4. Mot smärta i leder och muskler

Det är viktigt att låta dina leder vila när de är svullna och gör ont, då det hjälper till att minska inflammationen i lederna och lindra tröttheten som ofta följer med den inflammatoriska reaktionen. Dessutom är det viktigt att röra lederna regelbundet. Det rekommenderas att kontakta din läkare eller sjukgymnast innan du börjar träna för att försäkra dig om att du inte utför övningar som skadar mer än de gynnar. Om lederna inte används kommer de bli stela och rörelseförmågan minskar. Med ett professionellt träningsprogram, skräddarsytt efter dina behov, kommer du kunna hålla dig aktiv, vilket stimulerar musklerna och håller dem flexibla och starka utan att överbelasta eller skada lederna. Dessutom finns det flera typer av ledinflammationsmedicin för behandling av led- och muskelsmärta, men typen av botemedel och rätt dosering som ska tas bör diskuteras med din läkare.

 

5. Mot torr slida

Det rekommenderas att du inte använder vaselin eller andra oljebaserade krämer, eftersom de ökar risken för infektioner i buken. I stället kan du få vaginala krämer eller tabletter som innehåller östrogen. Dessa fungerar effektivt mot torrhet i slidan.

 

Källor:

  1. https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/diagnoser/sjoegrens-syndrom/symptomer-ved-sjoegrens-syndrom/
  2. http://www.arthritis.org/about-arthritis/types/sjogrens-syndrome/self-care.php
  3. https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/diagnoser/sjoegrens-syndrom/det-kan-du-selv-goere/
  4. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/reumatologi/tilstande-og-sygdomme/systemiske-inflammationer/sj-grens-syndrom/
  5. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/oevrige-sygdomme/toer-skede/

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil