Simpel guide till effektiv viktminskning

Simpel guide till effektiv viktminskning

Riktigt många människor med typ-2 diabetes lider av övervikt. Det är faktiskt ca 80 % av alla typ-2-diabetiker som väger för mycket, och därför får de ofta höra att de bör gå ner i vikt. Det kan dock vara väldigt svårt för många diabetiker att ändra på deras livsstil. Men det behöver inte vara så komplicerat som man tror; en liten viktminskning kan nämligen förbättra regleringen av blodsockret, blodtrycket och kolesterolvärdet avsevärt.

Hos diabetiker sätter sig överskottsfettet ofta omkring midjan, vilket är farligare än fettansamlingar på höfter och lår.  Stora fettansamlingar på magen medför en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, vilket därför bör undvikas. Därför är KOSTEN den viktigaste faktorn i samband med viktminskning. Många tror att ett par timmar på gymmet gör underverk på vikten, blodtrycket, blodsockret och kolesterolvärdet. Naturligtvis kan motion förbättra dessa värden men det är inte enbart träning som är nyckeln till viktminskning. För att lyckas med att gå ner i vikt, och inte bara behålla vikten, krävs nämligen en ändring av kostvanor, eftersom motion enbart bidrar att hålla vikten konstant.

 

Om du önskar gå ner i vikt, med inte vet hur, kan följande tre kostråd hjälpa dig på traven:

  • Ät minst 300 gram grönsaker om dagen + minst 2-3 frukter, och undvik fett. 
  • Välj fullkornsprodukter, som t.ex. danskt rågbröd eller fullkornsris.
  • Släck törsten med vatten och undvik socker. 


Med andra ord är det viktigast att du reducerar ditt dagliga kaloriintag med ca 525 kcal/ 2200 kJ. Om du reducerar ditt dagliga intag med den givna mängden kalorier betyder detta att du kan gå ner ca 0,5 kg per vecka.

Det är självklart också viktigt att samtidigt motionera regelbundet för att bibehålla viktminskningen. Motion kan vara allt från cykelturer till promenader till mer intensiv träning på gymmet. Det är viktigt att måltiderna anpassas till den förväntade motionsnivån. Högintensitetsträning ger en högre förbränning och en högre puls än lågintensiv träning. Därför rekommenderas inte högintensitetsträning direkt efter en stor måltid eftersom det tar ca 4 timmar för maten att nedbrytas i mag- och tarmsystemet. Att träna på full mage kan medföra magkramper, illamående, håll och sura uppstöt, vilket man såklart gärna vill undvika. Det behöver därför inte vara särskilt svårt att gå ner i vikt – lite motion i kombination med ändrad kosthållning ger bästa möjliga resultat. 

 

Källor:

1. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-traener-man-rigtigt
2. http://www.diabetes.dk/diabetes-2/mad-og-fysisk-aktivitet/overvaegt-og-vaegttab/gode-raad-til-vaegttab.aspx

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil