Såhär lindrar och förebygger du bakfylla

Såhär lindrar och förebygger du bakfylla

Denna artikel har som syfte att beskriva olika sätta att motverka bakfylla.

För alla människor som dricker för mycket kommer här en dålig nyhet – ingen av de myter som sägs kunna bota eller motverka bakfylla fungerar. Enligt psykiatriprofessor J. C. Garbutt, som forskar i alkoholism, finns det inga vetenskapliga bevis för dessa myter.

Denna artikel har som syfte att beskriva olika sätta att motverka bakfylla. Det ska dock poängteras att vi inte uppmanar till en överdriven alkoholkonsumtion, eftersom detta är skadligt för kroppen. Alkohol är extra skadligt för kroppen om det intas i stora mängder under kort tid.

Bakfylla är bara en av de negativa konsekvenserna som uppstår på grund av överdriven alkoholkonsumtion. Andra allvarliga konsekvenser kan vara exempelvis olyckor som inkluderar personskador såsom frakturer, skärsår och hjärnskakning. Dessutom resulterar för mycket alkohol i att personen förlorar kontrollen av sina känslor, som t.ex. sorg och vrede, samt får dåligt omdöme och tar dåliga beslut.
 

När de negativa konsekvenserna av överdriven alkoholkonsumtion har nämnts, kommer här en rad olika tips och tricks. Tips för hur du kan njuta av alkohol utan att dricka mycket, och därmed undvika bakfylla.
 

1. Ät, ät, ät

Det är viktigt att äta ordentligt innan du börjar dricka, både för att minska mängden alkohol som du kommer att dricka och för att minska risken för förgiftning. Så kom ihåg att äta, både före, efter och medan du intar alkohol. Särskilt fet mat hjälper kroppen att bromsa intaget av alkohol, men detta kräver att du ätit fet mat innan du börjar dricka alkohol.
 

2. Drick vatten

När du har fått en drink, bör ditt nästa glas vara fyllt med vatten. Vatten är nyckeln till att motverka överkonsumtion av alkohol.  Vattnet hjälper kroppen att hålla sig hydrerad och förtunnar koncentrationen av alkohol i blodet.
 

3. Ibuprofen

Om du läser denna artikel för sent, dvs efter att du redan druckit för mycket alkohol, kan du motverka din bakfylla med ibuprofen. Ta 2 ibuprofen innan du går och lägger dig, detta kan motverka huvudvärken som du annars får när du vaknar. Du bör dock undvika aspirin, eftersom kombinationen av aspirin och alkohol ökar risken för magsår.
 

4. Rehydrering

Det är viktigt att rehydrera kroppen – dvs fylla den med vatten – efter att du intagit alkohol. Alkohol är nämligen vätskedrivande, och uttorkar därmed kroppen. Vatten som innehåller salt och andra elektrolyter är extra bra för att hjälpa kroppen återhämta sig, och återupprätta kroppens vätske- och elektrolytbalans.

 

Till sist bör det tilläggas att kappe inte hjälper mot bakfylla. Det gör en ”återställare” heller inte. Ytterligare konsumtion av alkohol gör bara att du skjuter upp bakfyllan. En stor portion med hamburgare och pommes frites som ”frukost” fungerar heller inte – men om maten hade ätits innan du började dricka alkohol, hade den kunnat motverka bakfyllan. Därför är dessa tips enbart myter.

När det gäller bakfylla så finns det inga mirakelkurer – det ändra som verkligen fungerar är att dricka mindre alkohol, dricka mer vatten och äta ordentligt. Detta hjälper kroppen att försvara sig mot en alkoholförgiftning. Kortvarig överkonsumtion av alkohol leder till bakfylla. Långvarigt alkoholmissbruk kan orsaka förödande konsekvenser. Så det viktigaste rådet är – drick lagom !



Källa:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/173349.php  

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil