Så här ökar du din fettförbränning under träning

Så här ökar du din fettförbränning under träning

När du tränar förbrukar musklerna mycket energi. Musklerna använder kroppens lager av fett och kolhydrater som energi för att utföra olika rörelser och muskelarbete. Men andelen fett och/eller kolhydrater som används som energikälla varierar. En ny studie har undersökt ett särskilt ämne som har visat sig kunna öka fettförbränningen under träning, vilket kan vara till stor glädje för många. Ökad fettförbränning kan vara önskvärt bland friska personer, men särskilt viktigt för dem som lider av övervikt och kämpar för att gå ner i vikt.

När du tränar förbränner musklerna fett och kolhydrater, och fördelningen är beroende av intensiteten och varigheten av träningen. I en ny studie har forskare undersökt ett ämne kallat synefrin (en alkaloid), och dess stimulerande roll vid fettförbränning under avslappning och träning. Ämnet finns naturligt i många citrusfrukter såsom apelsin, mandarin och grapefrukt, men finns även som industriellt framställt pomerans-extrakt. 

Den kemiska strukturen av synefrin påminner otroligt mycket om strukturen hos en annan välkänd stimulator av nervsystemet (efedrin). Därför har ämnet blivit väldigt populär som huvudingrediens i bantningsmedel.

 

Dubbelblind studie

Studien utfördes som en dubbelblind studie, således att både försöksdeltagarna och forskarna var ovetande om vilka deltagare som får vilka tabletter. Hälften av tabletterna innehöll det verksamma ämnet, och resten var placebotabletter (utan det verksamma ämnet). Deltagarna skulle utföra samma typ av träning två gånger, och ta en tablett innan varje träningspass. Det faktum att innehållet (placebo eller icke-placebo) i tabletterna var okänt - både för försöksdeltagarna och forskarna - bidrog till att öka validiteten av studien. 

Forskarna mätte deltagarnas puls, arteriella tryck och energiförbruk innan och efter träningspasset. Träningspasset bestod av 1 timmes träning på statisk cykel (spinning). Tabletten hade ingen akut effekt på pulsen, energiförbruket eller blodtrycket. Men under och efter träningen sågs en tydlig ändring av den energikälla som musklerna förbrände.

 

Ökad fettförbränning

Bland de deltagare som intagit en tablett med synefrin innan träningen observerades en ökad fettförbränning under den högintensiva cykelträningen, vilket betydde att kolhydrater istället primärt förbrändes vid låg eller moderat träningsintensitet. Synefrin ökade således försöksdeltagarens maximala fettförbränningskapacitet, utan att öka intensiteten av träningen. Försöken visade att synefrin ökade fettförbränningen med 7 gram/timme vid samma träningsintensitet och puls. Denna tydliga effekt var en positiv överraskning för forskarna.

Den maximala fettförbränningen som observerades under studien var 0,7 gram per minut, vilket motsvarar 42 gram fett per timme. Den lilla viktminskning som uppmättes efter träningspasset berodde sannolikt mestadels på dehydrering (uttorkning p.g.a. svettning under träning). Genom att dricka vatten efter passet återfick deltagarna således snabbt samma vikt igen. 

 

Regelbunden träning och hälsosam kost

För att bibehålla en viktminskning är det viktigt att reducera kroppens fettmängd – och inte enbart vätskemängd. Regelbunden träning i kombination med en hälsosam diet kan leda till en viktminskning på ca 200–300 gram fett per vecka (ca 1 kg per månad), menar forskarna. Fettförbränningen kan ökas med hjälp av synefrin i kombination med träning, enligt resultaten från den nya studien.

 

Riskfri viktminskning med citrusfrukter

Forskarna poängterar dock att långtidseffekterna och eventuella biverkningar av synefrin ännu inte är kända. Om du önskar att optimera din viktminskning – på ett hållbart och riskfritt sätt – så ät en citrusfrukt innan träningen.  

Källor

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bcp.12952/full

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 30.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil