Så blir du av med förkylningen snabbt

Så blir du av med förkylningen snabbt

Om du söker på nätet för råd om hur man blir av med en förkylning, kommer du hitta många alternativa sätt att lindra symptomen och bota förkylningen på, men många av dem är ogrundade. Här får du reda på vad forskare tycker om olika tips och tricks mot förkylning, så du vet vad som verkligen fungerar - så du kan undvika att slösa din tid och pengar på värdelösa råd.

Två forskare från Institutionen för immunologi och mikrobiologi från Köpenhamns universitet har blivit frågade om råden vi hittar online för att bli av med förkylningen snabbt. En av dessa forskare är Jan Pravsgaard Christensen och den andra är biträdande professor Tim Holm Jakobsen.

 

Immunförsvaret kommer inte från vad vi äter

För det första understryker de det faktum att immunförsvaret inte kan erhållas genom att äta vissa saker. När vi smittas av en mikroorganism som immunsystemet inte har kommit i kontakt med tidigare är det nödvändigt att immunsystemet utvecklar specifika celler som kan bekämpa den okända mikroorganismen. Det kan ta ett par dagar för kroppen att utveckla en tillräcklig mängd av dessa celler för att eliminera mikroorganismen. Under tiden upplever vi symptom av förkylning. Därför är det inte möjligt att äta vissa livsmedel som gör att kroppen producerar dessa specifika celler i förväg.

 

Det är viktigt att ta förebyggande åtgärder

Skadan är redan gjord när du väl har blivit förkyld och immunsystemet rörbredder sig på att bekämpa mikroorganismen. Då blir det för sent att börja äta vissa livsmedel för att kunna bekämpa mikroorganismen. Däremot kan du göra flera saker för att förhindra en förkylning och Jan Pravsgaard Christensen rekommenderar att du i allmänhet har en hälsosam livsstil som innefattar:

  • Att få en god natts sömn och känna dig utvilad
  • Att äta en hälsosam varierad kost och därmed få tillräckligt md vitaminer och mineraler
  • Tänka på att ta vitamintillskott under vintern där solen inte skiner lika ofta
  • Att tvätta händerna ofta och nysa i en näsduk eller vecket av din armbåge för att undvika att smitta andra
  • Att hålla sig borta från att röka

 

Dessutom visar professorn en intressant faktor som bidrar till minskningen av årliga sjukdagar, och anledning är att vara glad. Om du hanterar sjukdomen väl är det faktiskt lättare att återhämta sig.  De som är ensamma brukar ha en högre dödlighet och därmed en större tendens att bli sjuka. Forskning har visat att när du är lycklig, ökar utsöndringen av antimatter på slemhinnan och utsöndringen av kortisol i salvkörtlarna minskar. Dess två mekanismer stärker immunförsvaret. Emellertid är det oklart hur exakt hjärnan och immunsystemet fungerar, men dessa två mätbara förändringar tyder på att känslan av lycka gynnar immunsystemet. Dessutom datan stödjer hypotesen att personer med ett mer negativt känslomässigt liv är värre vid att bekämpa sjukdomar. Därför riskerar de att bli sjukare än de med ett mer positivt känslomässigt liv.

I motsatt fall kan stress påverka ditt immunförsvar negativt vilket gör dig mer sårbar mot okända patogena mikroorganismer. Lite stress skadar inte, men för mycket stress kommer att öka korfiol nivån till en nivå som gör mer skada än bra. Till exempel att löpa, denna aktivitet överbelastar kroppen om du har feber eftersom kroppens metanol aktivitet redan har ökat i denna situation. Löpning ökar denna metanol aktivitet ytterligare och lägger mer press på kroppen. Kroppen får feber eftersom det hjälper immunsystemet att bekämpa infektionen snabbare och därför kommer vissa människor att tycka att varma drycker som te minskar sjukdomen. Detta beror inte på vissa ingredienser i teet utan snarare att den håller slemhinnan varm.

 

Finns det ingen chans för att kunna bli frisk genom att äta?

Biträdande professor Tim Holm Jakobsen avvisar inte idéen att vissa naturliga ämnen kan ha en hälsofrämjande effekt men han är tveksam till idéen att du kan äta för att må bättre när du har blivit förkyld. Som ett exempel kommer några av de aktiva substanser som finns i läkemedel från vissa grönsaker men det betyder inte att du kommer att få samma effekt från att äta den friska grönsaken. Det kan till exempel vara nödvändigt att värma eller på annat sätt behandla substansen för att den ska aktiveras. Dessutom är koncentrationen av en aktiv substans i livsmedelsprodukten ofta mycket mindre än i beredningen, så du måste äta mycket för att uppnå samma effekt. Ett piller kan innehålla en mängd aktiva substanser som motsvarar den mängd som finns i 50 vitlöksklyftor. Det är därför viktigt att använda sunt förnuft när man läser råd om hur man bekämpar sjukdom för att undvika att slösa pengar.

 

Så vad fungerar egentligen?

Studier har undersökt flera livsmedel och deras effekt på förkylning och här är några av de livsmedel som har blivit vetenskapligt studerade och bevisade effektiva:

  • Mentol: Det kan lindra en blockerad näsa och halsont. Det kan fungera som lokalbedövning och därmed lindra hosta. Dessutom kan det döda bakterier.
  • Vitlök: Den innehåller substansen ajoene som är bakteriedödande. Ämnet aktiveras när vitlöken är skadad (hakat eller krossat) eller uppvärmt. Ibland krävs en stor mängd och det är därför tveksamt vilken effekt normala mängder har på immunsystemet.
  • Echinacea, röd rudbeckia eller röd solhatt: Vissa studier har visat att det stimulerar vita blodproppar och därmed gynnar immunsystemet.
  • Zink: Detta ämne är nödvändigt för ett antal processer i kroppen ska kunna fungera. Samtidigt kan det förhindra att virus delas ut eftersom det hämmar sin produktion av protein, ett viktigt byggsten för virus. Resultatet från studier som har undersökt zink är emellertid inte entydiga som vissa indikerar att det finns en fördelaktig effekt medan andra inte gör det. Vissa studier tyder på att zink kan minska sjukdomsperioden.
  • Antioxidanter: En vit blodkropp använder oxiderade medel för att bekämpa patogena mikroorganismer, men denna aktivitet kan också skada friska celler och orsaka inflammation som leder till stora allvarliga symptom. På detta sätt kan ett tillskott av vitamin C som innehåller antioxidanter ha en hälsofrämjande effekt. Detta gäller dick endast om du har en C-vitaminbrist - något som bara få människor i väst har.

 

Källor:

1) http://videnskab.dk/krop-sundhed/hvad-hjaelper-mod-forkoelelse  

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17027886

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil