Råd för hur man behandlar hemorrojder

Råd för hur man behandlar hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt problem bland svenskar, så det finns ingen anledning att skämmas om du ibland känner smärta, klåda och irritation som orsakas av hemorrojder. Ändå är symtomen extremt irriterande. Här hittar du tips och knep på hur du kan lindra irriterande smärta och klåda i analområdet.

Hemorrojder försvinner oftast av sig själva efter några veckor, men de uppkommer oftast senare. De orsakar symtom så som smärta, klåda och irritation kring anus. Det här är inte bara väldigt irriterade och tröttsamt, det kan också leda till pinsamma situationer eftersom det känns som att du ständigt kliar dig i rumpan. Som tur är så finns det gott om råd för hur man lindrar symtomen och gör så att hemorrojderna försvinner snabbare.

 

Varma bad

Det varma vattnet kan minska svullnader och irritation kring anus. Vissa rekommenderar att du lägger till ämnen som minskar symtomen ytterligare. Inklusive äppelcidervinäger eller epsomsalt.

 

Trollhassel

Det är viktigt att vara försiktig med vad du applicerar kring hemorrojderna, eftersom huden är väldigt känslig, och därför kan bli ännu mer irriterad och inflammerad. Många personer applicerar trollhassel i området för att lindra smärta och stickningar. Den naturliga trollhasseln är adstringerande och ger sammandragningar i huden. Dessutom har den en antioxidant och antiinflammatorisk effekt. Genom att applicera trollhassel med en bit bomull och stryka området varsamt, kan det hända att du lindrar hudirritation.

 

Kokosnötsolja

Den här oljan gör huden mjuk vilket kan lindra irriterande smärta och klåda. Den kan reducera irritation och svullnad i området och därmed lindra symtom.

 

Aloe Vera

Den här gelen rekommenderas ofta – också vid hemorrojder. Plantan har en anti-inflammatorisk effekt på kroppen och bidrar till snabbare sårläkning och lindrar smärta, klåda och svullnad som orsakats av hemorrojder. Det är viktigt att man använder den här krämen utan andra aktiva ingredienser förutom Aloe Vera, eftersom de kan göra symtomen värre.

 

Fryspåsar

Genom att lägga isfyllda fryspåsar insvepta i en handduk eller ett nedkyllt tyg på hemorrojderna kan smärtan och irritationen lindras och svullnaden minska. Området ska däremot inte utsättas för kyla under en längre period, eftersom det kan skada hudområdet. Det rekommenderas att man applicera kyla på området i max. 15 minuter per timme.

 

Receptfria läkemedel

Sist men inte minst, ett stort urval av produkter finns tillgängliga på apotek, om tipsen ovan inte lindrar symptomen tillräckligt. Salvor eller krämer som innehåller hydrokortison eller smärtstillande medel (NSAID) kan lindra smärtan snabbt och tillfälligt.

 

Källa:

  1. http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/haemorroider.htm

  2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/317114.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil