Råd för att undvika solskador

Råd för att undvika solskador

Sommaren närmar sig och det betyder sol och strand för många, men tyvärr också solskador. Solens strålar skadar huden och kan resultera i akuta brännskador, men skadorna kan även visa sig flera år senare i form av bl.a. hudcancer. Här får du några goda råd om behandling och förebyggelse mot solstrålarnas skadliga effekter.

Solen kan förorsaka stora skador och därför är det viktigt att följa rekommendationerna om att stanna i skuggan mellan kl.12-15, när solens strålar är som starkast. Solskadorna kan vara akuta, men kan också visa sig efter många år.  Nu när solen skiner och sommarstämningen infinner sig finns det en risk att vi blir allt för ivriga efter en brunare kulör, och glömmer att tänka på de konsekvenser som solens strålar kan medföra om vi inte skyddar oss. 

Beroende på hur länge vi är vistas i solen, solens styrka och vilken hudton vi har, reagerar vi olika på solen – allt från lätt rödbränd och varm hud till soleksem och allvarlig brännskada. Bara för att din hud inte är allvarligt brännskadad, betyder det inte att solen inte har skadat din hud. Det är nämligen solens strålar som är den vanligaste orsaken till hudcancer.

 

Hur kan vi förebygga brännskador?

  • Undvik solarier
  • Stanna i skuggan mellan kl.12-15 under sommarhalvåret, och bär hatt, samt vältäckande kläder eller solkräm med hög solskyddsfaktor om du trots allt vistas ute i denna period.
  • Undvika att sola. Det ger rynkor, förtida åldring av huden och ökar risken för hudcancer. 

 

Vad gör jag om jag redan har bränt mig?

Som tur är finns det goda råd och hjälp om brännskadan redan har inträffat. Det finns olika produkter som kan lindra symtomen på brännskadan, men när skadan är skedd är det omöjligt att återställa hudskadan helt. 

Solens strålar har en uttorkande effekt och den förstör de elastiska kollagenfibrerna som finns mellan hudcellerna, så även om du inte känner dig solbränd är det viktigt att du tar hand om din hud efter att du har vistats i solen. 

 

Efter att solens strålar har ”kysst” din hud kan du:

  • Ta smärtstillande medicin som t.ex. acetylsalicylsyra eller ibuprofen för att lindra smärtorna och dämpa inflammationen tills rodnaden och svullnaden försvinner.
  • Huden kan kylas ner med en iskall dusch eller fuktigt/vått omslag.
  • Om du inte är akut brännskadad, men huden har börjat fjälla eller är i gång med läkningsprocessen, rekommenderas fuktighetskräm. 
  • Undvika ytterligare brännskador genom att hålla dig i skuggan.
  • Krämer som är lokalbedövande och innehåller ”-cain” bör inte användas eftersom de kan orsaka hudirritation och allergi.
  • Solskadad hud med blåsor ska man låta självläka
  • Om det primärt är hudklåda som irriterar dig kan symptomet lindras med hjälp av hydrokortisonkräm som finns att köpa som handköpsmedicin.     

 

Källa:

1. http://www.netdoktor.dk/tema/sol/solskader_behandling.htm

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil