Problem med att svälja piller?

Problem med att svälja piller?

Många människor har svårigheter med att svälja piller, vilket kan vara ett stort problem om du lider av en sjukdom som kräver daglig medicin. Det kan vara både en svår och obehaglig uppgift, en av tre personer får känslan av att kvävas eller känslan av kräkning när de sväljer piller.

Problem med att svälja piller? 

Det finns många människor som inte har problem med att svälja att svälja drycker och mat, men tycker att det är problematiskt när det gäller piller. Medan vissa människor har svårt att svälja piller, andra har fysiska problem att svälja dem.

Fysisk svårighet med att svälja piller kallas för dysphagia och det kan bero på problem med nerver eller muskler. Det finns 25 muskelpar i munnen och halsen som hjälper med att svälja mat. När du sväljer, stängs luftröret, vilket stoppar andningen så maten inte går in i luftstrupen och orsakar kvävning. Problem med att samordna dessa muskler kan därför få en att kväva eller att få vätska eller mat i lungorna och det kan orsaka lunginflammation.

En Tysk studie kan hjälpa människor som har svårigheter med att svälja piller. De föreslår två olika metoder som hjälpte individer med att svälla deras medicin.

De kallar en av metoderna ”Flask metoden”, som är utformad för att svälja tabletter. Metoden görs enligt följande steg:

 

Pop bottle metoden:

 1. Fyll en flexibel vattenflaska med vatten
 2. Placera tabletten på tungan och sätt läpparna runt vattenflaskan
 3. Ta en klunk vatten utan att släppa in någon luft
 4. Du borde känna att flaskan krama sig själv när du dricker

 

Forskare frågade omkring 140 personer, som alla hade svårigheter med att svälja att testa denna metod med slutna ögon. De var tvungna att svälja stora och myslkct större piller. Resultatet visade en förbättring på 60% jämfört med föregående metod som användes av individer, som endast tog en klunk vatten från en kopp och försökte svälja pillret.

 

Den andra metoden kalles för ” luta-framåt-metoden” som är utformad för att svälja kapslar. Metoden utförs enligt följande steg:

 

Lean forward metoden:

 1. Placera en kapsel på tungan
 2. Ta en klunk vatten utan att svälja
 3. Luta fram fin haka mot bröstet
 4. Svälja kapseln medan huvudet lutar framåt

Denna metod var mer framgångsrik än ”flask metoden” med en övergripande förbättring på 89% jämfört med tidigare testmetoder.

 

Forskarna påpekar att studien inte har bekräftats vara användbar som behandlingsalternativ, eftersom de har endast studerat känslan av att svälja. Eftersom forskare enkelt frågade deltagarna om det var lättare att svälja piller med metoderna, har de inga bilder av vad som fysiskt hände när de svalde under testerna och de mätte ej fysiska skillnader. Av denna anledning är det inte en förutsättning att dessa metoder fungerar eller är säkra för dig. Du behöver en noggrann bedömning  först. De kan finnas något som orsakar svårighet, vilket kan endast identifieras med en instrumental bedömning på en läkarmottagning - t.e.x att du lider av dysphagia.

 

Tills du känner ill en bakomliggande orsak, kan det vara bra att prova följande:

 • Blanda pillret i lite mat med en pudding liknande konsistens, eftersom det underlättar att svälja piller
 • Krossa pillret i pulver och balanda det med lite flytande mat som pudding
 • skär pillret i mindre delar och svälj dem en efter en

 

*Det är viktigt att fråga din läkare om pillret kan krossas, eftersom det inte är allt läkemedel som tål det i förhållande till kroppens absorption förmåga av ämnet. Det är också möjligt att vissa läkeadel kan erhållas i en annan form än ett piller, t.ex. som en vätska, pulver eller kräm. Du kan fråga din läkare eller apotekspersonal om detta.

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil