Övningar mot hälsporre

Övningar mot hälsporre

Fötterna utsätts dagligen för kraftigt tryck och många stötar när vi går, springer och hopar. Även om fötterna kan klara stora påfrestningar, kan trycket på lång sikt utvecklas till hälsmärtor. Dessa hälsmärtor orsakas av ett tillstånd som kallas hälsporre.

Hälsporre betecknas plantar fascitis på latin. Under fotsulan finns ett ledband, kallat fascia plantaris. Detta ledband förbinder hälbenet med benen i foten, och stöttar svanken under foten.

 

Orsaker

Fascia plantaris fungerar normalt som en stötdämpare, men upprepad överbelastning av hälen kan leda till små sprickor i ledbandet. Når det uppstår en skada av ledbandet kan detta leda till inflammation, vilket kallas plantar fascitis på läkarspråk. På svenska kallas det hälsporre. Hälsporre medför kraftiga smärtor i och omkring hälen.

Det finns ett par olika faktorer som kan utlösa hälsporre. Ledbandet kan bli inflammerat på grund av slitage i form av överdriven träning och sport som involverar många hopp. Överbelastning av ledbandet kan även uppstå vid långvarig användning av stiletter (skor med höga klackar).

Dessutom kan jobb som inkluderar mycket gång och tung belastning öka risken att utveckla hälsporre. Människor som är födda med tendens till plattfot har en större risk att drabbas av tillståndet. Platta fötter kan orsaka en ojämn viktfördelning vid gång, vilket ytterligare belastar ledbandet.

 

Träning och hälsporre

En smärtsam hälsporre kan sätta stopp en persons vanliga träningsrutiner. Högintensiv och hård träning kan förvärra hälsmärtorna. Men mild motion kan däremot motverka tillståndet.

Det är faktiskt möjligt att träna, trots hälsporren. Det viktigaste är att undvika aktiviteter som belastar foten och skapar ett stort tryck på hälen. Därför kan aktiviteter såsom rodd, simning och styrketräning vara bra alternativ till t.ex. löpträning.

 

Utsträckning av ledbandet

Enligt den amerikanska ”Academy of Orthopaedic Surgeons” kan vissa former av utsträckningsövningar bidra till att minska smärtorna vid hälsporre, samt förhindra att hälsporren kommer tillbaka.

 

Övningarna består av 3 delar:

  • Sitt i en position med korsade ben, på sängkanten eller på en stol. Placera den påverkade foten över knäet på det motsatta benet. Ta tag i den smärtdrabbade hälen med den ena handen, och tårna av samma fot med den andra handen. Pressa försiktigt hälen och tårna uppåt, så att ledbandet under foten sträcks ut. När tårna sträcks uppåt sträcks ledbandet. Böjning av benet sträcker akillessenan, vilket även kan lindra smärtorna vid hälsporre. Bevara sträckningen av foten i ca 10 sekunder. Håll en paus och sträck därefter foten igen i ca 10.20 sekunder
     
  • Sitt på en stol. Håll benet sträckt, samtidigt som du böjer och sträcker ankelleden. Denna övning sträcker både ledband och vadmuskeln. Upprepa övningen 10 gånger.
     
  • Ställ dig mot en vägg. Placera tån på den drabbade foten mot väggen, med benet sträckt och hälen pressad ner mot golvet. Pressa höften mot väggen tills du kan märka att det sträcker på baksidan av låret och underbenet. Håll sträckningen i ca 10 sekunder. Upprepa flera gången.  

Om både fötterna är drabbade – utför övningarna på båda fötterna, den ena efter den andra.

 

 

Källor

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312381.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil