Nytt sätt att behandla herpesinfektioner på

Nytt sätt att behandla herpesinfektioner på

En ny studie har funnit ett nytt sätt att behandla sjukdomar orsakade av Herpes Simplex Virus. Denna behandling kan användas för att behandla alla typer av sjukdomar som orsakas av den sjukdomsalstrande mikroorganism, oavsett om det orsakar kalla sår, könsorganherpes eller cancer.

Forskare från University of Leeds genomförde nyligen en studie av viruset Herpes Simplex Virus (HSV). Viruset kan orsaka ett antal sjukdomar som involverar infektioner av nervceller. Denna infektion kommer att återkomma mellan sjukdomsfria perioder, eftersom sjukdomen inte kan botas. HSV orsakar t.ex. cancer, könsorganherpes och kalla sår - sjukdomar som påverkar många människor i Sverige.

I studien hittade forskarna ett sätt att undvika situationen där viruset tar över viktiga funktionella processor i cellerna - en process som är nödvändig för att viruset ska replikera och orsaka sjukdom.

 

Viktig process för virusinfektion

Efter 5 års undersökning av HSV och dess förmåga att infektera celler på molekylär nivå lönar sig det hårda arbetet. Forskare har nyligen upptäckt att ett protein som finns i alla herpesvirus värvar ett proteinkomplex i den infekterade cellen (värdcellen). Detta proteinkomplex kallas TREX. När detta händer kan viruset överleva i celler och replikera. Mer specifikt hjälper denna process viruset till att transportera dess proteinkodande sekvenser ur cellkärnan, varefter dessa sekvenser omvandlas till virusprotein. 

 

Ett medel för att behandla virusinfektioner på

Tillsammans med denna kunskap om virusinfektion, studerade forskare hur man stoppar denna process. Efter att ha utfört kontroll av tusentals blandningar och testat dem på celler hittade de en blandning som kunde stoppa viruset från att replikera och skapa nya smittsamma partiklar utan att skada värdcellen. Blandningen är en del av ett viktigt element i det cellulära mänskliga TREX-komplexet och begränsningen av denna aktivitet stoppade komplexet från att integrerar med virusproteinet.

Faktum är att forskarna först studerade det mänskliga tumörviruset Kaposi Sarkom herpesvirus. Ytterligare tester visade att blandningen också var effektiv mot andra typer av herpesvirus, där alla använder samma repqlikeringsmetod i värdcellen och resultaten var positiva. Bland dessa typer av herpesvirus var de typer som orsakar kalla sår och könsorganssår.

Resultaten från studien låter gynnsamma när det gäller en ny behandling som pågår just nu. Forskare måste nu fortsätta arbeta med blandningar som stoppar interaktionen mellan TREX och virusproteinet för att förbättra blandningens kvalitet, säkerhet och effektivitet så att den blir redo att fungera som ett antivirus läkemedel mot herpesinfektioner i framtiden.

 

Källor:

  1.  https://www.news-medical.net/news/20161101/Researchers-develop-new-way-to-prevent-diseases-caused-by-herpesvirus-infections.aspx      
  2.  https://herpes.org.uk/

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil