Ny behandlingsmöjlighet för Alzheimers-patienter snart verklighet

Ny behandlingsmöjlighet för Alzheimers-patienter snart verklighet

Det uppskattas att ca. 160,000 människor i Sverige lider av demens. Alzheimers sjukdom är en form för demens som kännetecknas av gradvis försämrat minne och kognitiv funktion – det är särskilt korttidsminnet som drabbas värst. Detta innebär att personer med Alzheimers sjukdom inte längre kommer ihåg namn på nära anhöriga, samt får problem att utföra vardagliga sysslor. Forskare har i många år försökt att optimera behandlingen av demenssjukdomen, samt att knäcka koden till utvecklingen av sjukdomen. Ny forskning visar att lösningen kan vara nära.

Vad är Alzheimers sjukdom?

År 1906 upptäckte den tyska läkaren Alois Alzheimer för första gången sjukdomen hos en 51-årig kvinna. Sjukdomen kallas därför för Alzheimers sjukdom och klassificeras som en demenssjukdom. Symtom på sjukdomen är nedsatt kognitiv funktion, som i tidiga stadier visar sig i form av dåligt korttidsminne och problem att hitta rätt ord eller namn. Personer som lider av Alzheimers har ofta svårigheter att hitta rätt väg (även i välkända miljöer) samt att räkna ut enkla tal.

Alzheimers sjukdomen visar sig senare genom ändringar i känslor, temperament och personlighet. Exempelvis kan en tålmodig och utåtriktad person plötsligt bli folkskygg och lättretad. Sjukdomen innebär både mental och fysisk degeneration. Men hur uppstår sjukdomen? Den utvecklas på grund av ansamlingar av proteiner i hjärnan, vilket orsakar irreversibla skador.

De två proteiner som lagras i hjärnan heter beta-amyloid och Tau. De samlar sig i klumpar som kallas för plaques (av beta-amyloid-protein) eller neurofibrillära trassel (av Tau-protein). Beta-amyloid-proteinet sätter sig mellan hjärncellerna medan Tau-proteinet sätter sig mellan nervcellerna. Vid Alzheimers sjukdom är det särskilt pannloben och området hippocampus som drabbas. Pannloben styr personligheten, medan hippocampus kontrollerar bl.a. minnet och inlärningsförmågan. Därför visar sig sjukdomen genom beteendeändringar och försämrat minne.

Alzheimers sjukdom kan inte kureras. Det finns läkemedel som kan dämpa symtomen, men de kan inte bromsa sjukdomsutvecklingen. Därför arbetar forskare på högtryck för att hitta nya och förbättrade behandlingsmetoder. Ny forskning visar att immunterapi-behandling skulle kunna vara lösningen för framtidens Alzheimers-patienter. Immunterapi innebär att man hjälper kroppens eget immunförsvar för att bekämpa sjukdomen.

 

Den nya behandlingens två viktigaste uppgifter

  • Att stärka immunförsvarets förmåga att känna igen och angripa sjuka celler
  • Att förhindra att sjuka celler växer sig starkare


Flera forskare håller nu på att utveckla denna behandlingsmetod, och försöken kommer att pågå fram till år 2020. Immunterapi kan som sagt vara en möjlighet för framtidens patienter, men vi får inte glömma att ta hand om dem som idag lider av Alzheimers sjukdom.

 

Källa:

1. http://www.socialstyrelsen.se/aldre/demens
2. http://www.alzheimer.dk/viden/alzheimers-sygdom - Ugeskrift for læger - 13. juni 2016.

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil