Livsstilsförändringar som gör att du kan kontrollera din urinering

Livsstilsförändringar som gör att du kan kontrollera din urinering

Upplever du ett plötsligt behov av att kissa och har detta behov blivit mer frekvent än vanligt? Dessa är symtom på en överaktiv blåsa och inkontinens, vilket många upplever senare i livet. Här kan du läsa om vilka livsstilsval som är fördelaktiga för kontroll av din urinering.

Många i Sverige lider av en överaktiv blåsa och inkontinens. En överaktiv blåsa kännetecknas av ett ökande behov av att urinera och att detta behov är mer påträngande än vanligt, vilket innebär att du måste rusa till badrummet. Behovet uppstår plötsligt, är mer påträngande och det går åt mindre vatten att fylla urinblåsan än vanligt. Behovet kan bli så påträngande att du inte hinner nå toaletten i tid, vilket orsakar ofrivillig urinering - känd som trängselinkontinens. Din livsstil har stor inverkan på detta tillstånd och det finns många livsstilsval som bidrar till inkontinens, men dessa kan enkelt ändras om du är observant.

 

Urineringsbehov är ett resultat av nervsignaler

Blåsan är ett organ som samlar urin som bildas i njurarna. Den tömmer sig när den har fyllts. Blåsan består av en elastisk muskel som expanderar en viss mängd när den är fylld. Detta innebär att trycket i urinblåsan börjar öka när blåsan fyllts på tillräckligt. Mellan urinröret och urinblåsan finns två muskler som omger urinröret - inre och yttre muskeln. Tillsammans kan de stänga urinröret, så att urinblåsan fylls med urin utan att läcka. Vi kan styra den yttre muskeln, medan den inre muskeln inte går att kontrollera. När trycket i urinblåsan börjar öka - när den innehåller 2,5-5 dl urin - kommer nerver i blåsans muskel att skicka signaler till hjärnan att den bör tömmas, vilket vi registrerar som urineringsbehov. Normalt kan du förhindra att du kissar tills du når toaletten, där du låter blåsan tömmas genom att kontrahera blåsans muskel och slappna av i den yttre urinrörsmuskeln. Efteråt stängs urinröret igen. Bindvävsmusklerna i bindväv och bäcken håller blåsan på plats och detta stöd är nödvändigt för att undvika inkontinens. Därför är det viktigt att träna dina bäckenbottensmuskler.

 

Gå bara på toaletten när du måste kissa

Många passar på att gå på toaletten om det finns en i närhten trots att de inte har någon anledning att kissa – d.v.s. innan de lämnar hemmet, skolan eller jobbet etc. Det är naturligtvis irriterande att behöva kissa 5 minuter efter att ha lämnat en plats med en toalett och det är ett beteende som vi har lärt oss sedan barndomen, men det kan så småningom leda till en överaktiv blåsa. Det rekommenderas att inte gå på toaletten förrän du känner behov av att göra det, eftersom det orsakar frekvent och onödig blåstömning och blåsan anpassas till det. Detta innebär att du så småningom kommer att känna behovet av att kissa trots att urinblåsan innehåller en mindre mängd urin än normalt.

 

Diet är viktigt

Diet spelar en viktig roll i nästan allt och en överaktiv blås är inget undantag. Fruktjuice, kaffe och alkohol kan få blåsan att vilja tömmas ofta, varför dessa drycker bör undvikas om möjligt. Det rekommenderas att dricka mellan 1,5 och 2,5 liter per dygn. Att dricka mer kommer att kräva ytterligare besök på toaletten. Dessutom rekommenderas att äta mindre mat som är rik på kolesterol, socker och fett eftersom dessa bidrar till att destabilisera blåsan - kraftiga kryddor och sötningsmedel påverkar blåsan negativt. Det är också viktigt att vara hälsosam och smal, och rökning, som ofta orsakar hosta, och övervikt ökar trycket på blåsan och därmed behovet av att urinera.

 

Stressade vardagar påverkar blåsan

Om du känner dig stressad och orolig kan din blåsa bli likadan. Urineringsbehovet ökar när du upplever ångest, oro och stress. Genom att träna dig själv för att hålla dig lugn även i stressade situationer kommer din blåsa också att bli lugnare.

 

Källa:

1) https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/104

2) http://blaeren.dk/leve-med-inkontinens/dine-tissevaner-reagerer-pa-din-livsstil

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil