Kan en döv person få tillbaka hörseln?

Kan en döv person få tillbaka hörseln?

Det är inte ovanligt att tänka sig att dövhet är ett kroniskt tillstånd som inte kan behandlas, men så är det faktiskt inte. Förlust av hörseln eller en medfödd dövhet kan i många fall behandlas så att man kan höra igen!

Hörseln är beroende av flera olika strukturer

Förlust av hörseln eller medfödd dövhet är ett tillstånd som har stor betydelse för en persons sociala liv, då det är lätt att känna sig isolerad, ensam, hjälplös och frustrerad om man inte kan höra. Att kunna höra ljud är en process som involverar flera olika strukturer i örat. Ljud är osynliga vibrationer, ljudvågor, som skickas genom luften. Dessa ljudvågor vibrerar på olika sätt, vilket gör varje ljud unikt.

Ljudvågorna skickas genom ytterörat till mellanörat, där de omvandlas till tryckvågor som sedan överförs till vätska i mellanörat. Dessa vågor skickas därefter till innerörat, där små flimmerhår sätts i rörelse och omvandlar vågorna i vätskan till kemiska signaler i hörselnerven. Dessa signaler skickas till hjärnans höselcentrum som tolkar dem som ljud.

 

Skador på strukturerna leder till olika typer av dövhet

Det finns flera typer av hörselnedsättningar, och de beror på vilken struktur i örat som är förändrad - antingen vid födseln eller senare i livet. Dessa inkluderar:

  • Konduktiv hörselnedsättning: En mild till måttlig hörselnedsättning som orsakas av att ytter- eller mellanörat inte fungerar korrekt. Det kan till exempel bero på förändringar i trumhinnan eller hörselbenen efter trauman, inflammation i mellanörat eller medfödda defekter.

  • Sensorineural/perceptiv hörselnedsättning: En mild till måttlig hörselnedsättning. Här fungerar inte delar av innerörat, t.ex. cochlea eller hårcellerna. Det kan bero på hög ålder, skallskador, vissa läkemedel, för mycket buller, eller vara nedärvt via generna från någon av föräldrarna.

  • Neural hörselnedsättning: En mild till kraftig hörselnedsättning där hörselnerven inte fungerar, vilket kan bero på skallskador, medfödda defekter eller en tumör.

 

Dövhet kan behandlas med implantat i huvudet

För personer med måttlig till kraftig hörselnedsättning, och som inte kan behandlas på ett tillfredsställande sätt med en hörapparat samt får låga poäng på hörseltest, finns en apparat som kan ge dem hörseln tillbaka. Den kallas för ett cochleaimplantat. Det är en elektronisk medicinsk utrustning som kan ersätta den bristande funktionen i patientens inneröra.  En vanlig hörapparat försärker ljuden från omgivningen, medan ett cochleaimplantat i stället omvandlar ljud till en digital kod. Koden skickas sedan till ett implantat som opererats in under huden på huvudet, och som omvandlar den digitala koden till en elektrisk impuls som stimulerar hörselnerven i cochlea.

Undersökningar har visat att cochleaimplantatet har kunnat förbättra hörseln till nästan fullt fungerande. Patienter med endast 10 % hörsel enligt hörseltester med hörapparat har efter att de fått ett cochleaimplantat inopererat fått över 80 % hörsel. Apparaten kan även fokusera hörseln i bullriga miljöer, så att man kan tala med personer på andra sidan bordet i större sällskap, lyssna på musik, prata i telefon, höra nödsignaler och även slippa känslan av isolering och hjälplöshet.

För personer med konduktiv hörselnedsättning, ensidig skada på hörselnerven eller blandad hörselnedsättning finns det en annan apparat som kan ge hörseln tillbaka. När strukturerna i ytter- eller mellanörat inte kan leda ljudvågor, är det sällan en hörapparat kan hjälpa patienten. Då finns en apparat som kallas benledare, och som använder sig av skelettets förmåga att leda ljud. Eftersom örat är omgivet av skelett kan ljudet ledas det hållet till innerörat, och på så sätt gå runt vägen genom ytter- och mellanörat som ljud normalt tar. Man kan därför behandlas med ett implantat i skelettet och få ett klart ljud utan de missljud som man ofta får med en vanlig hörapparat. Apparaten kallas för Cochlear’s Baha ®-system och kan till och med provas innan man genomgår operationen.

 

Källor:

http://www.danaflex.com/2_Hearing_information/Hearing_information_adults_treatments_bone_conduction.html

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 30.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil