Kan diarré vara kronisk?

Kan diarré vara kronisk?

Har du någonsin provat att ha lös avföring många gånger på en dag? Har de lösa avföringarna varit långvariga – upp till 4 veckors tid? Har du samtidigt haft feber och illamående? Om du kan svara ”ja” på dessa tre frågor bör du uppsöka en vårdcentral. Du lider nämligen av diarré, och den är kronisk.

Kronisk diarré betyder lös avföring, tre-fyra gånger om dagen i flera veckor. Det finns många olika orsaker till diarré. Det är oftast ett virus eller en bakterie som orsakar diarrén. Men hur ? Här är det vanligaste infektionerna:

 

Infektion i mag-och-tarmsystemet:

Vira och bakterier som exempelvis salmonella kan ofta ge diarré. Infektionen kan uppstå p.g.a. att du ätit mat som varit förorenad med bakterier, eller p.g.a bakterier som du smittats med från andra personer – därför är det viktigt med korrekt handhygien när man varit på toaletten. Men det som föregår i ditt tarmsystem är att dessa små mikroorganismer irriterar slemhinnorna i tunn- och tjocktarmen, vilket resulterar i at vätskeinnehållet i avföringen ökar kraftigt. Detta medför att tarmens rörelser ökar och man får ont i magen. Bakterierna kan i vissa fall skada slemhinnan så mycket att den börjar blöda. När du smittas av ett virus upplever du oftast illamående och kräkningar i kombination med diarrén.

 

Matförgiftning

Bakterier kan även utsöndra giftämnen i magsäcken som kan irritera magsäcken samt tarmen. Tarmen irriteras efter att dessa giftämnen, från exempelvis gula stafylokocker, har fått lov att uppformera sig under matspjälkningsprocessen.  Även om bakterierna dör överlever giftämnena och orsakar kräkningar, illamående och diarré. 

Därutöver kan du uppleva nedsatt aptit vid infektioner, vilket inte är särskilt behagligt. Som tur är går diarrén oftast snabbt över – och den kan behandlas.

 

Behandling

Om du önskar behandla din diarré ska du inta antibiotika-tabletter. Därutöver är det möjligt att köpa handköpsprodukter som t.ex. mjölksyrabakterier och bromsande medel som nedsätter tarmens rörlighet. 

Men om du har kronisk diarré kan den bakomliggande orsaken vara en ovanlig bakterie. Om du därför önskar att slippa drabbas av diarré kan du förhoppningsvis förhindra detta genom att:

  • Ät normalt, tänk på hur du hanterar dina matvaror
  • Var alltid noga med din handhygien. 
  • När du använder knivar är det viktigt att du diskar dem ordentligt innan användning. 

 

Källa: 

1. http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/diarre.htm

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil