Ingefära – Mirakelörten

Ingefära – Mirakelörten

Ingefära är en ört som dyrkas i många tropiska länder och den används som en starkt aromatisk krydda över hela världen. Ingefäran används även som naturmedicin eftersom den anses ha många hälsofördelar.

Ingefära innehåller hundratals föreningar och metaboliter. De mest undersökta bioaktiva substanserna i ingefära är gingeroler och shogaoler. Ingefäran och dess metaboliter absorberas snabbt från mag- och tarmsystemet till blodet och förs sedan vidare till kroppens vävnader och organ. Den största koncentrationen av gingerol återfinns i själva mag- och tarmsystemet, vilket betyder att effekten av den bioaktiva substansen är särskilt uttalad i detta organsystem. 

Ingefäran anses ha en rad terapeutiska och förebyggande egenskaper och har används i tusentals år som behandling mot allt från förkylningar till cancer. Kunskapen omkring ingefärans många positiva egenskaper har genom årens lopp förts vidare från mun till mun, och därför saknas vetenskaplig skriftlig dokumentation. De senaste åren har mer organiserade vetenskapliga undersökningar utförs omkring ingefärans läkande mekanismer och dess olika metaboliter.  

 

När kan jag ha nytta av ingefära?

Ingefära har visat sig kunna lindra magproblem, åksjuka, graviditetsillamående, kolik, IBS (funktionella tarmbesvär) samt aptitlöshet. Ingefära kan även motverka högt kolesterol och öka fettförbränningen, vilket bidrar till att reducera risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Dessutom har örten smärtstillande egenskaper hos personer som lider av ledgångsreumatism, artros, menstruationssmärtor, övre luftvägsinfektioner, hosta, andningsbesvär, migrän, bronkit och diabetes – listan kan göras lång. Med andra ord finns väl det ingen anledning att inte inkludera ingefära i vår dagliga kosthållning?

Ingefära kan faktiskt även användas som behandling av brännskador, genom att använda saften som sårsalva. Ingefärsolja som appliceras direkt på huden kan verka smärtstillande, och ingefäraextrakt kan användas som skydd mot insektsbett.

Många studier har försökt att få en större inblick i ingefärans läkande mekanismer, men mekanismerna är fortfarande okända. Resultaten från studierna talar dock klarspråk – ingefära har många positiva hälsofördelar, särskilt när det gäller illamående i samband med graviditet, cellgiftsbehandling och vissa typer av operationer. 

För att uppnå ovanstående hälsoeffekter rekommenderas en dos på ca 0,5-2 gram ingefära, fördelat på 2-3 gånger om dagen. Ingefära som kosttillskott är noggrant undersökt i större kliniska studier och anses vara säkert att konsumera. Det skal dock tilläggas att ingefära i sällsynta fall kan orsaka halsbränna, diarré, och obehag i mag- och tarmsystemet, och dessutom har ett fåtal kvinnor rapporterat ökad menstruationsblödning. Ingefära som appliceras på huden kan även orsaka hudirritation hos vissa människor. 

Om du kan tänka dig att inkludera ingefära i din dagliga kost, så kan du göra ingefärsvatten som ska drickas som ingefärshots två gånger om dagen. Det finns mängder av recept på nätet som beskriver hur du kan använda ingefära i din vardag. Här får du ett enkelt och gott recept på enkel ingefärsdricka.

 

Ingefärsvatten

Ingredienser:

  • 2 liter vatten
  • 200 gram ingefära, som skalas och skärs i tunna skivor
  • 2 ekologiska citroner, som skärs i tunna skivor

 

Tillvägagångssätt:
Häll vatten, ingefära och citroner i en stor kastrull. Låt koka på svag värme i ca 45 minuter. Ta kastrullen från värmen, låt det svalna och förvara ingefärsvattnet i en ren flaska i kylskåpet. Drick 2 cl. 

Drycken kan förvaras i kylskåp i upp till en månad. 
 

Källor:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
2. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-ginger.aspx?activeingredientid=961
3. http://www.svd.se/7-halsofordelar-med-ingefara#sida-2

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil