Hur lindras rödsprängda ögon?

Hur lindras rödsprängda ögon?

Har du problem med röda ögon? Här kan du läsa om hur du på kort och lång sikt kan lindra symtomen.

Dina ögon uttrycker dina känslor och tankar och de kan inte dölja hur du verkligen mår. Vi tittar varandra i ögonen varje dag, som en självklarhet – och ”vackra” ögon anses av de flesta vara väldigt attraktivt. Därför är det extra opraktiskt när vi plötsligt drabbas av röda ögon. Röda ögon beror på att de små blodkärlen som går längs ögats yta vidgas. Detta kan ske som följd av att ett främmande föremål har kommit in i ögat eller på grund av en ögoninfektion. Tillstånden försvinner oftast av sig själv, inom kort tid.

 

Kan jag göra något för att själv lindra situationen?

Ja, när du drabbas av rödsprängda ögon rekommenderas:

  • Värmeomslag: du kan vrida en handduk i varmt vatten och placera det över ögat i ca 10 minuter. Värmen kommer att öka blodgenomströmningen till området och kan samtidigt öka oljeproduktionen på ögonlocken, som hjälper till att fukta hornhinnan. Detta kan ge kortvarig lindring av symtomen på röda ögon. Tänk på att ögonen är känsliga så handduken bör inte vara för varm. 
  • Kallt omslag: om inte ovanstående värmeomslag fungerar, kan du försöka med det motsatta – en handduk som vridits i kallt vatten. Kylan kan bidra till kortvarig lindring av symtomen samt motverka evt svullnad och minska evt klåda och irritation. Du bör dock undvika extrema temperaturer omkring dina ögon, annars riskerar du att förvärra problemet. 
  • Ögondroppar: tårar smörjer dina ögon och hjälper till att hålla ögonen rena från smuts och främmande föremål. Torra ögon under en kortare eller längre period kan betyda att du bör investera i ”konstgjorda tårar” eller ögondroppar för att skydda ögonen mot uttorkning. Det rekommenderas att hålla dropparna väl kylda. 

 

Vad som fungerar bäst beror på orsaken till de röda ögonen. Men generellt sätt brukar en eller fler av ovanstående kurer ha en lindrande effekt och kan på kort sikt minska obehaget av tillståndet.



Nedan kan du läsa råd för långsiktigt förebyggande mot röda ögon, om du ofta drabbas av tillståndet:

  • Byt kontaktlinser: om du upplever konstant röda ögon och du använder kontaktlinser kan problemen involvera de ämnen och material som finns i vissa kontaktlinser. Linserna kan även öka risken för infektion och irritation. Om du nyligen har bytt ut dina kontaktlinser – eller om du har haft samma typ av linser i en längre period – men ofta upplever rödsprängda ögon bör du ta kontakt med din ögonläkare. Ögonläkaren kan hjälpa dig lokalisera problemet. 
  • Tänk på vad du äter: om du inte håller dig väl hydrerad kan uttorkningen resultera i blodsprängningar i ögonen. Vi behöver ca 8 glas vatten om dagen för att bibehålla vätskebalansen i kroppen. Därutöver kan förbehandlade livsmedel som exempelvis hel- och halvfabrikat, industriellt framställda mejeriprodukter och snabbmat orsaka inflammation i kroppen, om det äts i stora mängder.  Du kan lindra detta inflammatoriska tillstånd genom att begränsa din konsumtion av förbehandlade livsmedel och istället inkludera fler inflammations-reducerande matvaror i din kost. Forskning har visat att livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror kan reducera inflammation. Exempel på dessa livsmedel är fisk, särskilt lax, men även frön och nötter. Linfröet är ett mycket omega-3-rikt livsmedel. Du kan även ta kosttillskott som innehåller omega-3-fettsyror.
  • Tänk på miljön du vistas i: miljön du befinner dig i kan också påverka dina ögon. Om du konstant är omgiven av allergener, såsom pollen och tobaksrök, kan detta vara en orsak till dina rödsprängda ögon. Torr lyft, hög luftfuktighet och hård vind kan även ha en negativ effekt på ögonen. 

Det rekommenderas att ta kontakt med en läkare om du i kombination med rödsprängda ögon upplever plötsliga synrubbningar eller kraftiga smärtor, nyss har slagit huvudet eller nyligen blivit ögonopererad. 

Källor

1. http://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-get-rid-of-red-eyes#Ove…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil