Hälsofördelar och -nackdelar med vin

Hälsofördelar och -nackdelar med vin

Har du undrat dig över varför vissa hävdar att vin är nyttigt medan andra säger att det är skadligt ? Det kommer konstant nya rubriker som t.ex. ”Alkohol förstör din lever” eller ”Ett glas vin förlänger ditt liv”. Men hur hänger det hela ihop ? Det ska vi nu försöka titta närmare på.

De flesta studier har undersökt rödvin - därför är det främst rödvin som denna artikel kommer att handla om. Men det finns en studie som indikerar att vitt vin har samma skyddade effekt mot hjärt-kärlsjukdomar som rödvin. Det krävs dock fler undersökningar för att få detta bekräftat. 

 

Hälsofördelar med vin

En moderat konsumtion av vin har visat sig vara bra för hälsan. Begreppet moderat varierar dock från person till person, beroende på personens storlek, ålder, kön, kroppsbyggning och allmäntillstånd. 

Kvinnor absorberar alkohol snabbare än män eftersom de har mindre total kroppsvätska samt en annan sammansättning av magsäcksenzymer (katalysatorer i magsäcken som bidrar till att nedbryta olika ämnen). Därför innebär begreppet moderat konsumtion en mindre mängd alkohol för kvinnor än för män. Kvinnor rekommenderas att dricka maximalt 84 gram (10,5 cl) ren alkohol per vecka, medan män rekommenderas att maximalt dricka 168 gram (21 cl) ren alkohol per vecka, dock maximalt 60 gram (7,5 cl) ren alkohol vid samma tillfälle. Enligt amerikanska kostråd bör alkoholkonsumtionen hållas moderat genom att dricka som mest ett glas om dagen, för kvinnor, och 2 glas om dagen, för män. 

 

Fördelar vid moderat konsumtion av rödvin:

 • Rödvin kan möjligtvis reducera risken att utveckla depression; en spansk studie har visat att kvinnor som dricker 2-7 glas rödvin per vecka har längre risk att utveckla depression jämfört med kvinnor som inte dricker alkohol. 
 • Rödvin kan reducera risken för tarmcancer, enligt en engelsk studie. 
 • Rödvin har visat sig ha en anti-aging-effekt. Det är ämnet resveratrol som finns i den röda druvans skal (finns även i blåbär, nötter och tranbär), som har visat sig kunna förlänga livstiden, enligt en annan engelsk studie. Även procyanider som finns i rödvin kan hålla blodkärlen friska och därmed bidra till en längre levnadstid, menar forskarna. 
 • En regelbunden konsumtion av nästan vilken typ av alkohol som helst ökar risken att drabbas av bröstcancer, eftersom alkohol ökar östrogennivån i kroppen. Men rödvin är ett undantag från denna regel – rödvinet har visat sig ha motsatt effekt. Detta beror på att ämnen från den röda druvan kan sänka östrogennivån och öka testosteronnivån i menstruerande kvinnor, vilket i sin tur resulterar i en reducerad risk. 
 • En regelbunden, moderat konsumtion av alkohol kan reducera risken för demens, enligt några forskare. De förklarar att resveratrol reducerar klibbigheten av blodplättarna, vilket hjälper till att hålla blodkärlen öppna och flexibla. Detta är viktigt för att bibehålla en bra blodförsyning till hjärnan och därmed undvika demens. Både rödvin och vitt vin innehåller resveratrol, men rödvinet innehåller mycket större mängder. Forskarna tillägger dock att de inte rekommenderar folk att dricka alkohol, men om det ska drickas ska det göras på moderat nivå. 
 • Rödvin kan skydda mot sol-brännskador, dvs de skadliga effekterna från ultraviolett ljus tack vare druvans och vinets innehåll av ämnet flavonoid. 
 • Rödvin kan hindra okontrollerad växt av blodkärl i ögat, vilket kan resultera i blindhet  och bland annat är orsaken till diabetesrelaterad retinopati
 • Rödvin kan möjligtvis skydda hjärnan mot skador efter ett slaganfall eftersom resveratrol ökar nivån av ett bestämt protein i nervceller i hjärnan, vilka skyddar cellerna mot skador. 
 • Rödvin kan möjligtvis reducera risken att drabbas av lungcancer tack vare en antioxidant som finns i vinet. 
 • Vin är möjligtvis bättre än andra alkoholiserade drycker på att öka nivån av omega-3-fettsyror, vilket skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. 
 • Vin kan reducera risken för fettleversjukdom, men en moderat ölkonsumtion kan öka risken väsentligt. 
 • Vin kan möjligtvis reducera risken att drabbas av prostatacancer, vid en konsumtion på 2-7 glas rödvin per vecka. 
 • Vin kan möjligtvis öka insulin-känsligheten, vilken är låg hos typ-2-diabetiker. Således kan rödvinet möjligtvis ha en skyddande effekt på denna sjukdom. 

 

Hälsoskadliga effekter

Som sagt gäller ovanstående fördelar endast vid en moderat konsumtion av alkohol medan en stor konsumtion kan vara rent skadlig eftersom det är associerat med;
Slaganfall, depression, fettlever, leverinflammation, högt blodtryck, skrumplever, flera olika typer av cancer samt inflammation i bukspottkörteln m.m..

Om man ska njuta av alkohol bör man således dricka rödvin enligt ovanstående rekommendationer. Det viktigaste är att konsumtionen hålls moderat för att inte skada hälsan. Sundhetsstyrelsen (danska Livsmedelsverket) rekommenderar dock inte att dricka alkohol för hälsans skull eftersom ingen konsumtion av alkohol är riskfri. 

 

Källor:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php?page=2
2. https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/alkohol/anbefalinger

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil