Går det att skilja mellan bröstsmärtor som orsakats av hjärtat och närliggande organ?

Går det att skilja mellan bröstsmärtor som orsakats av hjärtat och närliggande organ?

Smärta i bröstet kan orsakas av omständigheter i hjärtat, vissa av dem är allvarliga, men det kan också bero på mindre seriösa omständigheter i andra organ. Oavsett orsaken till smärtan så rekommenderas det att du träffar en läkare om du upplever långvarig, intensiv smärta i bröstet. Fortsätt läsa och få reda på hur man skiljer på olika orsaker till värk i bröstet.

Angina pectoris

Angina pectoris orsakar en stark smärta i bröstet. Detta uppstår om tillförseln av syre och näringsämnen till hjärtat är otillräcklig i förhållande till vad kroppen behöver. Vissa personer upplever enbart detta fenomen efter träning då behovet av syre ökar, men tillförseln av syret minskar – exempelvis p.g.a. åderförkalkning - och därför kan inte syrenivån stiga tillräckligt. Å andra sidan, blodkärlet är fortfarande tillräckligt öppet för att tillräckligt med syre ska komma till muskeln när den är i vila och då upplever patienten ingen smärta.

Förutom åderförkalkning kan förstorat hjärta, hjärtklaffssjukdom och vasospasmer (trånga blodkärl) resultera i reducerad syretillförsel. Hjärtsäcksinflammation, aortadissektion och mitralklaffprolaps kan också orsaka smärta i bröstet, även om syretillförseln till hjärtat inte minskat. Vissa personer känner smärta när de vilar utan att veta hur de ska lindra symtomen, vilket ofta tyder på ett allvarligare tillstånd. Hjärtrelaterad smärta i bröstet beskrivs ofta som stark, långvarig och som en klämmande smärta i bröstbenet och ibland som en knytnäve som trycker mot bröstet. Smärtan kanske sprids till den vänstra axeln och armen liksom nacken, käken och mellan skulderbladen. Den kopplas ofta till diaphoresis (svettning), muskelsvaghet, illamående och kräkning. Dessutom upplever vissa hjärtpatienter att det är svårt att andas och får en känsla av att svimma. Oavsett hur smärtan i bröstet uppkommer så är intensiv värk i hjärtat ett seriöst symtom, och i den här situationen bör medicinsk hjälp sökas omedelbart.

 

Andra orsaker till smärta i bröstet

Smärta i bröstet är dock inte bara ett tecken på hjärtsjukdom. Det kan också bero på sjukdomar som är relaterade till andra organ nära hjärtat utan att inkludera just hjärtat, och vissa tillstånd är allvarligare än andra. Smärtan kan tyckas lik och den beskrivs ofta som i princip identiskt, men vissa egenskaper skiljer dem åt.

 

  1. Matstrupen

Smärta i bröstet som orsakas av gastrointestinala sjukdomar relateras till matstrupen, magsäcken, magsår, pankreatit och inflammerade gallkanaler. Sura uppstötningar ger en skarp, brännande smärta som kallas halsbränna och som blir värre när man ligger ner och efter måltider. Dessutom upplever patienter med sura uppstötningar ofta kronisk hosta och svårigheter att svälja, samt regurgitation som är en sur eller bitter syra som kommer upp i strupen eller munnen. I allmänhet förvärras esofageala störningar ofta när du sväljer och inte under fysisk träning, i motsats till angina pectoris.

 

  1. Membranet som täcker lungorna

Smärtor i bröstet kan också orsakas av sjukdomar som är relaterade till membranet som täcker lungorna. Den här smärtan är olik angina pectoris eftersom den varierar i intensitet beroende på andningscykeln. Det är värst under inandning, när lungorna expanderar och vid hosta. Smärtan är skarp, ofta på ena sidan och inte så diffus som hjärtrelaterad smärta. Dessutom blir smärtan värre vid rörelse och av den här anledningen ligger du helt still och andas ytligt när smärtan beror på detta tillstånd, som kallas lungsäcksinflammation.

 

  1. Muskler och ben

Dessutom kan smärta bestå av muskeloskeletala tillstånd, så som brutna revben, kostokondrit (inflammerade ligament mellan revben och bröstben) eller nervkompression. Här kommer smärtan att öka när du känner bröstet eller rör bröstkorgen sakta. Det är ofta lätt att exakt lokalisera smärtan.

 

Värk i bröstet kan således bero på tillstånd som antingen är relaterade till hjärtat eller till andra organ – vissa tillstånd är mer seriösa än andra, och ovannämnda egenskaper skiljer dem åt. Att bestämma orsaken till smärta i bröstet är emellertid inte alltid lätt och därför behövs ofta ytterligare undersökningar.

 

Källa:

http://www.turner-white.com/memberfile.php?PubCode=hp_apr04_cardiac.pdf 

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil