Fem tips som hjälper dig minska symptomen av pollenallergi

Fem tips som hjälper dig minska symptomen av pollenallergi

Med värnen kommer pollen och säsongsbunden pollenallergi - men vad kan man egentligen göra åt det?

Snön smälter, temperaturen stiger och våren kommer, men inte ensam. Pollen kommer också. Över 30% av Sveriges befolkning lider av pollenallergi. Pollenallergi är en allergisk reaktion som orsakar en täppt näsa, röda och kliande ögon tillsammans med nys-attacker. Den säsong bundna  pollenallergi orsakas av olika typer av träd, gräs, örter, svamp och blommor.

Idag behandlas pollenallergi medicinskt med antihistaminer som motverkar den allergiska reaktionen. I svåra fall av pollenallergi, kan det vara nödvändigt att använda en nässpray, som innehåller små mängder av kortikosteroider eller att få ett vaccin. Men här är några användbara tips som du kan använda dig av för att minska symptomen.

  • Kontrollera mängden av pollen i luften — när pollen mängden ökar, förvärras allergi reaktionen. Genom att hålla ett öga på pollen prognosen, är det möjligt att planera dagen och ta medicin vid den mest optimala tiden; det är även bra att planer i förväg när man ska stänga dörrar och fönster
  • Vädra ut — det hjälper skapa ett bättre inomhusklimat. Men du bör avstå från att göra det vid middagstid, där pollen mängden ökar. Antingen vädra ut under den tidiga morgonen (06:00-07:00) eller under den sena kvällen (ca 22:00), där pollen mängden minskar.
  • Undvik rökning – både den passiva och aktiva sorten, eftersom den bara förvärrar symptomen.
  • Korsrekationer — om din mun kliar när du äter nötter, kan det vara ett tecken på en korsreaktion, som kommer att göra pollenallergi mer allvarlig.  Därför kan det vara klokt att undvika att äta nötter när pollen mängden i luften är hög.
  • Solglasögon — är schyssta och de kan samtidigt skydda dina ögon från pollen. Så bär dem när du cyklar — och glöm inte hjälmen heller!

 

Dagliga pollenprognoser finns på: https://pollenkoll.se/pollenprognos/

Källor

1. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/oere-naese-hals/tils…
2. https://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/60#a000
3. http://hoefeber.astma-allergi.dk/documents/12116/137654/pollentips.pdf/6c2…
4. https://www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics
5. https://www.nhs.uk/conditions/hay-fever/
6. https://www.pushdoctor.co.uk/blog/how-to-get-rid-of-hay-fever
7. https://www.allergiecheck.de/pollenflug.html
8. https://www.muyinteresante.es/curiosidades/preguntas-respuestas/icuanta-ge…
9. http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-tres-anos-inmunoterapia-suficien…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil