Depression och graviditet – hur hänger det ihop?

Depression och graviditet – hur hänger det ihop?

Alla kan uppleva en känsla av nedstämdhet och sorg. Detta är en naturlig reaktion på livets nedgångar, och de försvinner ofta av sig själv med tiden. Därför är det få som associerar en graviditet – som hos de flesta frambringar lycka – med en depression. Varför är det så många kvinnor som drabbas av en depression i samband med en graviditet?

En klinisk depression kännetecknas inte vid kortvarig nedstämdhet, utan som en sjukdom som kan medföra potentiellt förödande konsekvenser. Depression innebär nedsatt stämningsläge som har negativa konsekvenser på personens livskvalitet, vilket gör det svårt att utföra vanliga sysslor. 

Andra faktorer som påverkas negativt är kärleksförhållanden, nära relationer med vänner och kollegor, arbetet, självkänslan och självförtroendet, motivationen, sömnen och aptiten.

 

Depression under graviditeten

Tidigare trodde man att graviditetshormoner kunde skydda den blivande mamman mot depression. Men denna teori är sedan länge kasserad. De hormonella förändringar som sker i kvinnans kropp under graviditeten kan medföra en förstärkning av känslor och tankar. Detta gör det riktigt svårt för många gravida kvinnor att hantera en eventuell depression. 

Vissa kvinnor drabbas en depression efter förlossningen, en så kallad förlossningsdepression. Hos andra kvinnor uppstår depressionen redan under själva graviditeten. Denna form för depression är mycket allvarligare och kan medföra extrema känslor av sorg, ångest och trötthet. Känslorna gör det svårt för kvinnan att ta hand om sig själv och sitt barn – både under graviditeten och efter förlossningen. 

Graviditetsdepressionen kan uppstå på grund av en kombination av känslomässiga, fysiska och miljömässiga faktorer. Kända riskfaktorer är ekonomiska bekymmer, tvillinggraviditet, tidigare depression, oplanerad graviditet, problematisk graviditet och brist på stöd från nära och kära. 

Förlossningsdepressionen kan uppstå som ett resultat av flera olika känslomässiga och fysiska faktorer, som t.ex. sömnlöshet, utmattning och hormonella förändringar.

 

Påverkar barnet

En depression hos en gravid kvinna eller nyförlöst mamma kan påverka kvinnans förhållande till barnet. Det är viktigt med en god relation och kommunikation mellan mamma och barn redan från starten. Men graviditets- och förlossningsdepression kan försvåra mammans förmåga att knyta sig till barnet. Därutöver kan det bli svårt för mamman att uppfylla barnets behov. 

Obehandlad graviditetsdepression kan potentiellt leda till för tidig födsel, undervikt hos barnet, et mer irriterat och ledset barn som inte är särskilt uppmärksamt eller uttrycksfullt. 

Dessutom kan det vara svårt för kvinnan att ta hand om sig själv, om hon drabbats av en depression. Kvinnans hälsa påverkar barnets hälsa. Ohälsosamma kostvanor kan leda till ett underviktigt barn, och kvinnan kan glömma bort att gå till kontroller hos barnmorska och läkare, vilket i värsta fall kan ha förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att få behandling innan barnet eller mamman tar skada. Det finns idag effektiv behandling mot både graviditets- och förlossningsdepression.

 

Tips för att undvika en depression under graviditeten

Det finns inga säkra sätt att undvika en depression. Att känna till tidiga varningstecken på en depression kan hjälpa dig att reagera och handla, innan depressionen bryter ut.

 

För att på bästa sätt undvika en depression bör du:

  • Lära dig tidiga tecken på depression
  • Lära dig så mycket som möjligt om graviditeten, förlossningen, och föräldrarollen
  • Vad inte rädd för att be nära och kära om råd och hjälp, om du behöver det
  • Prata öppet med din barnmorska eller läkare om eventuella tecken på depression

 

När barnet har fötts kan du som nybliven mamma dra nytta av att:

  • Vara tillsammans med andra nyblivna mammor
  • Göra något för dig själv varje dag, t.ex. ta ett långt bad, läsa en bok eller lyssna på musik
  • Vara realistisk omkring hur mycket du kan hinna med, som nybliven mamma
  • Be om hjälp från familj och vänner, om det behövs
  • Vila när barnet vilar sig eller sover

 

Kom ihåg att depression är en allvarlig sjukdom, som kräver behandling. Så snart du misstänker en depression bör du säga det till din barnmorska eller läkare, så de kan hjälpa dig att få rätt behandling. Behandlingen behöver inte bestå av medicin – det finns många andra tilltag att använda sig av som kan vara minst lika effektiva. 

 

Källa:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/313398.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil