Choklad minskar risken för hjärtflimmer

Choklad minskar risken för hjärtflimmer

En ny studie har undersökt sambandet mellan kostvanor och utvecklingen av sjukdomen förmaksflimmer, även känt som hjärtflimmer. Resultaten visade att choklad var otroligt effektivt på att minska risken för sjukdomen. Fortsätt läsa om du vill veta vilken mängd choklad som krävs för att du ska få den bästa effekten för din hälsa.

 Vad händer i hjärtat vid förmaksflimmer?

Förmaksflimmer är en störning i rytmen i hjärtats förmak, där förmakens muskelceller drar ihop sig i otakt med resten av hjärtat. Den oregelbundna rytmen beror på fel i de elektriska signalerna till hjärtats förmak. När förmaken inte drar ihop sig i takt med ventriklarna (kamrarna) kommer hjärtats förmåga att pumpa runt blodet till alla organsystemen i kroppen att minskas. Ofta är takten på sammandragningarna i förmaken mycket snabbare än i ventriklarna vid ett förmaksflimmer, och samtidigt är sammandragningarna så oregelbundna att förmaken inte tömmer ut tillräckligt med blod till ventriklarna, vilket leder till att de inte fylls optimalt. Det leder till att en minskad volym med blod skickas vidare under varje hjärtslag.
 

Kakao minskar risken för förmaksflimmer enligt ny studie

Vi känner till att kakao har flera hälsofördelar. Till exempel har choklad med så hög kakaohalt som möjligt följande effekt: Chokladen har visat sig ha positiva kardiovaskulära effekter, vilket kan bero på det höga innehållet av flavanoider som troligen hjälper till att hålla blodkärlen funktionella. Innan den här studien gjordes fanns det endast en begränsad kunskap om chokladens effekt på förmaksflimmer, vilket fler än 120 000 danskar lider av idag. Så mycket om 18 000 danskar får diagnosen varje år, och denna siffra förväntas stiga kraftigt de närmaste 30 åren. Förmaksflimmer är förknippat med andra allvarliga tillstånd, bland andra stroke, hjärtsvikt, demens och slutligen dödsfall.

Den nya studien - ledd av forskare från bland annat BIDMC, Harvard T.H. Chan School of Public och Aalborg Universitet, samt institutet for epidemiologisk cancerforskning i Danmark - bygger på insamlade och analyserade data från män och kvinnor ur den danska befolkningen. Fler än 55 000 danskar har gått med på att dela sina data och delta i undersökningen ”kost, cancer och hälsa”, som inleddes redan 1993. Dessa data består bland annat av detaljerad information om kost, livsstil och biologiskt material, såsom blodprov, urinprov, vävnadsprov, med mera från alla deltagare.

I undersökningen studerades kopplingar mellan intag av choklad och förekomsten av förmaksflimmer, och forskarna fokuserade på data som relaterade till deltagarnas BMI, blocktryck, kolesterolhalter i blodet, kost och livsstil, samt tillstånd som förhöjt blodtryck, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar, och inte minst deras dagliga intag av choklad.

Bland de ca 55 000 deltagarna i studien var det 3 346 som utvecklade förmaksflimmer under loppet av de 13,5 åren som de följdes. Jämfört med de som åt 1 portion choklad eller mindre per månad hade deltagarna som åt 1-3 portioner per månad en 10 % lägre risk för förmaksflimmer. Risken var 17 % lägre hos de personer som år 1 portion i veckan, och hela 20 % lägre hos personer som åt 2-6 portioner per vecka. Mer än 6 portioner per vecka innebar en dalande effekt, då personer som åt minst 1 portion per dag hade en 16 % lägre risk för förmaksflimmer, jämfört med högst 1 portion per månad. Resultaten var desamma för båda könen.

En av forskarna bakom studien, Elisabeth Mostofsky, har sagt att trots att majoriteten av den choklad som deltagarna ätit inte haft en speciellt hög kakaohalt, och därmed inte innehållit en hög halt av potentiellt hälsofrämjande ämnen, så har de fortfarande kunnat se ett betydande samband mellan att äta choklad och en minskad risk för förmaksflimmer. Det innebär att även små intag av kakao kan ha positiva effekter på hälsan. Hon lägger dock till att allt för stora mängder choklad inte rekommenderas, då ett överdrivet energiintag ofta medför övervikt och andra metaboliska sjukdomar. Hon anser att ett måttligt intag av choklad med en hög kakaohalt kan vara bra för hälsan.

Den här undersökningen kan alltså bidra till den allt ökande mängden data som visar på att små mängder mörk choklad tillsammans med en balanserad och hälsosam kost kan minska risken för hjärt-/kärlsjukdomar. 
 

Varför har chokladen den här effekten?

Tidigare studier har visat att flavanoider, som det finns mycket av i kakaobönan, verkar vara ett centralt ämne i samband med de positiva hälsoeffekter som ett intag av choklad har. Det har visat sig att ett regelbundet, men måttligt, intag av choklad har kopplats till en sänkning av blodtrycket och ett minskat innehåll av LDL-partiklar (känt som det ”dåliga” fettet) men ett ökat innehåll av HDL (det bra fettet) i blodet, mindre insulinresistens och en förbättrad blodcirkulation. Dessutom har djurförsök visat att flavanoider påverkar cellerna genom att begränsa en svullnad av så kallade mitokondrier i cellen som står för energiproduktionen, samt genom att hjälpa cellen att undvika celldöd. Dessutom har studier på djur visat att individer som åt livsmedel som innehöll flavanoider fick mindre omfattande skador på hjärtmuskulaturen vid en blodpropp i ett blodkärl är de som inte intog flavanoider. Flavanoider ökar alltså hjärtcellernas möjlighet att överleva svåra situationer med låg syretillförsel, och detta kan vara anledningen till det samband vi ser mellan chokladintag och mindre risk för hjärt-/kärlsjukdomar.

Källor

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/illustra…
2. http://www.bidmc.org/News/PRLandingPage/2017/May/Mostofsky-Chocolate-Atria…
3. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hjerte-kar/tilstande…
4. https://www.cancer.dk/forskning/center-for-kraeftforskning/kost-gener-milj…
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188228/
6. http://www.kompetenznetz-vorhofflimmern.de/de/vorhofflimmern/patienteninfo…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil