Många tänker på choklad som en välsmakade men onyttig frestelse, som därför bör avnjutas med måtta. På grund av sitt stora innehåll av socker och fett kan överkonsumtion av choklad leda till övervikt. Det är vetenskapligt bevisat att övervikt är associerat med följdsjukdomar som bland annat diabetes och vissa cancertyper. Därför är det viktigt att inte överkonsumera choklad. Men ny forskning visar att daglig och moderat konsumtion av choklad, särskilt mörk choklad, kan ha positiva hälsoeffekter.
Mörk choklad innehåller mest kakao, vilket betyder att det även innehåller stora mängder antioxidanter. Dessa antioxidanter är ämnen som potentiellt kan förebygga eller reducera vissa former av cellskador. Cellskador uppstår i samband med flera olika sjukdomar, häribland diabetes. Antioxidanter finns även i färsk frukt och grönsaker.
Den nya studien har undersökt den dagliga choklad-konsumtionen hos 1,553 försökspersoner i åldrarna 15-69 år. Målet med studien var att undersöka om det finns en korrelation mellan choklad-konsumtion och insulinresistens. Insulinresistens ses hos typ 2-diabetes-patienter och betyder att kroppens celler inte reagerar effektivt nog på insulin. Forskarna undersökte även hur choklad-konsumtionen påverkar produktionen av ett leverenzym som är associerat med god leverfunktion. Resultaten från studien visade att de försöksdeltagare som i genomsnitt konsumerade 24,8 gram choklad om dagen hade nedsatt insulinresistens och bättre leverenzymnivåer jämfört med de försökspersoner som inte konsumerade choklad dagligen. Data visade även att den positiva effekten var tydligast hos dem som åt mest choklad per dag.
Forskargruppen tog även hänsyn till sociodemografiska faktorer som t.ex. kön, ålder, utbildning och livsstil som eventuellt skulle kunna påverka resultaten i olika riktningar. I förbindelse med detta visade det sig att de försökspersoner som konsumerade mest choklad per dag var mer fysiskt aktiva, yngre och hade en högre utbildningsnivå än dem som inte dagligen konsumerade choklad.
Dessa resultat kan indikera att de positiva effekterna även kan vara associerade med den mer hälsosam livsstil som observerades hos de försökspersoner som dagligen konsumerade choklad. Choklad i kombination med en hälsosam livsstil kan alltså bidra till att sänka risken för en rad livsstilssjukdomar som exempelvis diabetes. Forskargruppen rapporterade även att ett dagligt intag av choklad potentiellt kan reducera utvecklingen av sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar samt slagtillfällen. De poängterar dock att resultaten från denna studie bör bekräftas ytterligare genom reproduktion av liknande men mer robusta studier, innan generella kostråd kan implementeras.
Baserat på resultaten från denna studie är det inte helt otänkbart att Sundhedsstyrelsen (dansk version av Livsmedelsverket) i framtiden kommer att tillämpa kostråd som inkluderar daglig konsumtion av choklad. Det bör tilläggas att det är stor hälsomässig skillnad på choklad med ett naturligt högt kakaoinnehåll och industriellt förbehandlad choklad, varav den sista är mer kaloririk och näringsfattig. Därför är det bäst att välja choklad med ett naturligt högt innehåll av kakao.