Caroline Rytter fick Hodgkins Lymfom som 19-åring – vad är det för sjukdom?

Caroline Rytter fick Hodgkins Lymfom som 19-åring – vad är det för sjukdom?

Hodgkins Lymfom är mer känt som lymfcancer och det är just den sjukdomen Caroline Rytter fick konstaterat 2014, bara 19 år gammal. Här följer en beskrivning av sjukdomen med utgångspunkt ur hennes sjukdomsförlopp.

Omgiven av fest, bra musik och god stämning på Skanderborg Festivalen 2014 märkte Caroline Rytter att hon hade en knöl vid sitt nyckelben. Knölen gjorde inte ont och därför tänkte hon inte mer på det, istället fortsatte hon att festa med sina vänner.

Två månader senare skulle hon till läkaren för att få ett läkarintyg till sitt körkort. När hon ändå var hos läkaren, bad hon honom att titta närmare på hennes knöl. Läkaren frågade då om hon hade varit mycket sjuk på sistone. ”Jag svarade att jag inte hade varit det. Eller jo, jag hade ju varit på festival och det blir man väl alltid lite sjuk av” skrattade Caroline Rytter. 

 

I stort sett inga symptom

Förutom lymfknölen vid nyckelbenet hade Caroline Rytter inga andra symptom som vanligtvis förknippas med Hodgkins Lymfom.

”Jag tror att jag hade svårt att förstå, att jag inte hade upplevt något av allt det läkarna frågade om. De frågade om viktminskning, hudirritation, kraftiga svettningar under natten och många andra saker som kan vara tecken på cancer. Men jag hade inte upplevt något av det.”

”Jag hade varit lite trött, eftersom jag bara hade gått hemma efter gymnasiet. Men det var aldrig så illa att jag var tvungen att ta en eftermiddagstupplur eller något.” säger hon.

 

”Så tappar jag håret”

Caroline Rytter blev skickad till specialistläkare, där hon fick ta prover och göra ultraljudsscanningar, som hon skulle få svar på en vecka senare. Hon gick dit ensam båda gångerna, eftersom hon inte kunde föreställa sig vad som väntade henne.

”Min värld kollapsade när läkaren sa att han trodde att det varcancer i knölen.” säger hon. ”Så tappar jag håret”

 

Leende Caroline. Foto: Privat

 

Varför jag?

”Jag tycker man ofta hör att cancer tillhör livsstilssjukdomar. Men jag är ju ung – självklart kan man missköta sig på alla möjliga sätt, men det har jag aldrig gjort, så varför hände detta mig? Vad är anledning till att just jag fick cancer?” frågar Caroline Rytter frustrerat.

Jämfört med andra cancerformer, vet inte forskarna vad som orsakar Hodgkins Lymfom. Det finns endast teorier om vad sjukdomen kan bero på. Vissa forskare misstänker att körtelfeber och defekter i immunförsvaret kan vara några av grunderna till sjukdomen, men det finns inget vetenskapligt bevis på det ännu.

”För mig hade det känts bättre, om det fanns en anledning och förklaring till varför det hände. Då hade det känts mer rimligt.” säger hon.

 

Goda chanser att bli frisk

Om man inte behandlar Hodgkins Lymfom, är sjukdomen dödlig. Ju tidigare man upptäcker sjukdomen, desto större är chanserna att patienten överlever.

Det finns fyra olika stadier av Hodgkins Lymfom. Om sjukdomen upptäcks i de tidiga stadierna, är det 90% chans att man tillfrisknar. Om man upptäcker det i de senare stadierna är chansen 70 – 80%. 

 Illustration av de fyra stadierna. Foto: Danmarks Sundhedspanel

 

  • Stadie 1: Sjukdomen är endast detekterad i ett område med lymfknölar.
  • Stadie 2: Sjukdomen finns i flera lymfknölar, men alla är på samma sida om diafragman. Det vill säga att de antingen är i den övre eller undre delen av kroppen. 
  • Stadie 3: Sjukdomen finns i flera lymfknölar på båda sidor om diafragman (både i övre OCH undre delen av kroppen). Dock har den inte spridit sig till andra organ än lymfsystemet eller mjälten.
  • Stadie 4:Sjukdomen finns utanför mjälten eller lymfsystemet, exempelvis i lungor eller benmärg.

 

Olika behandlingar för olika tillfällen

Redan några dagar efter att Caroline hade fått svar från specialistläkaren, blev hon opererad på Rigshospitalet, där de tog bort knölen. Det som läkarna och Caroline Rytter trodde var stadie 1-lymfcancer visade sig vara stadie 2. Efter att hon hade blivit opererad, blev hon scannad igen och då hittade de ytterligare tre knölar. En i brösthålan och en på var sida av halsen. 

Då beslutade sig läkarna för att de inte skulle ta bort dem med hjälp av operation, likt den första. Utöver operation kan man också behandla med cellgiftsbehandling och strålning, vilket Caroline Rytter började med strax efter sin operation – och det skulle komma till att bekämpa de sista knölarna.Men det var just sådan typ av behandling hon var rädd för, eftersom det skulle betyda att hon skulle tappa håret.

Hon fick veta att hon skulle tappa håret efter två månader. Dock var hon redan så tunnhårig efter en månad, att hon valde att raka av resten av håret. Hon kom överens med sin mamma om att hon såg mer sjuk ut med det tunna håret, än vad hon skulle göra ut något hår alls. 

”Jag grät hela tiden medan min mamma rakade av resterna av håret. Jag hade ingen lust att vistas utanför hemmet eller se mig själv i spegeln de första dygnen efter vi hade gjort det. Det såg helt fel ut, och det kändes som jag såg sjuk ut på riktigt.” säger hon.

 

Vännerna var rädda att säga något fel

Det är sällan unga människor drabbas av allvarliga sjukdomar, och därför hade Caroline Rytters vänkrets kanske också svårt att veta hur de skulle agera nu när deras vän plötsligt hade cancer.

”Jag hade bara en vän, som jag kände att, jag kunde prata om det med. Jag kände att mina andra vänner hade svårt att hantera situationen. Det kändes som att de drog sig tillbaka för att de var rädda för att säga något fel.” säger hon.

”Det kändes som att mitt liv hade avstannat, medan andras liv bara körde på. Några av dem studerade och andra jobbade, men jag satt bara hemma och hade inget att göra i vardagen. Jag skulle egentligen ha varit i Frankrike och jobbat på ett skidhotell hela vintern, men det blev ju inte av. Så jag kände mig ensam. Jag var ofta väldigt ledsen.” säger hon.

 

Frisk igen

Lyckligtvis finns det inget som tyder på att personer som har haft Hodgkins Lymfom kan få tillbaka sjukdomen, efter de har blivit friska. Det gäller även för Caroline Rytter som sommaren 2018 blev helt friskförklarad och behövde inte längre gå på kontroller. I efterhand ville hon gärna göra något för att hjälpa andra sjuka människor. Därför började hon plugga till bioanalytiker. Dock kunde hon inte genomföra utbildningen. När hon var i praktik på sjukhuset och hjälpte till med undersökningar på sjuka patienter, klarade hon oftast inte att ge dåliga resultat till patienterna med det samma.

”Det enda jag kunde säga var att röntgenbilden hade bra kvalitet. Det var alldeles för jobbigt för mig, när jag själv hade varit i samma situation och visste att patienten väldigt gärna ville ha ett svar.” säger hon.

Istället har hon börjat plugga på laborantutbildningen på Köpenhamns Yrkeshögskola, där hon också får möjligheten att hjälpa andra människor.

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil