Bra munhälsa minskar risken för cancer i svalget

Bra munhälsa minskar risken för cancer i svalget

Amerikanska forskare vid University of Texas Health Science Center i Houston har funnit ett samband mellan dålig munhälsa och svalgcancer. Dålig munhälsa ökar risken för HPV-virus-infektioner i munnen, och HPV-infektioner orsakar ca. 40–80 % av alla cancertyper i halsen. Studien är publicerad i tidskriften Cancer Prevention and Research.

Forskarna analyserade data från 3,439 personer som registrerats av The National Center for Health Statistics av ​​Centers for Disease Control and Prevention, i perioden år 2009–2010. Försökspersonerna i studien var mellan 30 och 69 år gamla, och utvaldes på bakgrund av förekomst/avsaknad av lågrisk-HPV-virus och högrisk-HPV-virus, samt uppgifter om mun- och tandstatus. Faktorer som potentiellt skulle kunna påverka risken att drabbas av en HPV-infektion, som exempelvis kön, ålder, civilstånd, oralsex-, marijuana- och cigarettvanor, analyserades också i den amerikanska studien.
 

Resultaten kan användas för att förebygga cancer

Resultaten från studien visade att personer med dålig munhälsa har 56% större risk att smittas av en HPV-infektion i munnen, jämfört med personer med bra munhälsa. Dessutom visade studien att män som röker cigaretter/marijuana och regelbundet utövar oralsex har en ökad risk att drabbas av HPV-virusinfektioner.

Forskaren Thanh Cong Bui, som är en del av den forskningsgruppen vid University of Texas Health Science Center i Houston, säger att deras studie är banbrytande. Resultaten tyder på ett direkt samband mellan dålig munhälsa och ökad risk för HPV-infektion, vilket kan användas till att förhindra utvecklingen av cancer i svalget. "Den goda nyheten är att riskfaktorn är modifierbar. Genom att upprätthålla en god munhygien kan HPV-infektioner, och efterföljande HPV-relaterad cancer förebyggas ", säger forskaren Thanh Cong Bui.
 

Mer forskning krävs

Författarna till studien påpekar att ett HPV-virus kräver en ingångsport – till exempel ett sår i munslemhinnan - för att orsaka en HPV-infektion. Dålig munhygien och tandstatus ökar risken för sår i mun och läppar, medför kronisk inflammation i munslemhinnan och sjukdomar i tandköttet, vilket resulterar i möjliga ingångsportar för virus.

Eftersom studien är den första i sitt slag, krävs det ytterligare forskning för att bättre förstå sambandet, och bekräfta resultaten. Forskare Thanh Cong Bui säger: "Även om det finns behov av ytterligare forskning för att bekräfta orsakssambandet mellan munhälsa och oral HPV-infektion så finns det många hälsofördelar vid att upprätthålla en bra munhälsa." Han framhäver att bra munhygien är grundläggande för vår hälsa och att alla bör ta väl hand om sin mun.
 

Bra munhälsa

Genom att upprätthålla en bra mun- och tandstatus kan HPV-infektioner, och efterföljande HPV-relaterad cancer i svalget förebyggas. Tips för att upprätthålla en bra munhygien:

  • Borsta tänderna minst två gånger varje dag, i minst 2 minuter.
  • Välj en mjuk tandborste eller en elektrisk tandborste.
  • Håll din tandborste ren: skölj den med vatten efter varje borstning.
  • Var noga med att borsta alla sidor av tänderna (utsidan, insidan och tuggytan) och tungan.
  • Byt ut tandborsten var 3e till 4e månad.
  • Ät hälsosamt och varierat, och låt tänderna vila i minst 3 timmar mellan varje måltid.
  • Tugga sockerfritt tuggummi med fluor efter varje måltid.
Källor

1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5623495
2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/265083.php
3. http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-borster-du-taender-korrekt

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil