Benhinneinflammation – vad är det och vad gör jag om jag drabbas av det?

Benhinneinflammation – vad är det och vad gör jag om jag drabbas av det?

Lider du av smärta i skenbenet men inte vet varför, eller vad du ska göra föra att lindra smärtan? Läs artikeln och lär dig mer om benhinneinflammation.

Benhinneinflammation är en vanlig skada som drabbar den nedersta delen av skenbenet, och oftast uppstår efter överansträngning hos idrottare. Tillståndet är sällan allvarligt men kan vara väldigt invalidiserande, och om skadan inte behandlas korrekt kan tillståndet utveckla sig till allvarliga komplikationer. Benhinneinflammation uppstår ofta p.g.a. flera olika faktorer som exempelvis överdriven träning, felaktig träning eller anatomiska abnormiteter. Det har inte hänt särskilt mycket inom behandlingen av benhinneinflammation under de senaste årtionden. Därför är de aktuella behandlingsmöjligheterna baserade på expertutlåtanden och klinisk erfarenhet. 

Överansträngning av skenbenet och dess omkringliggande muskler kan uppstå om kroppen inte klarar/hinner att återhämta sig efter hård träning, eller ved upprepad och/eller felaktig ansträngning. Det vanligaste symtom på benhinneinflammation är diffus smärta längs mittlinjen av skenbenet på underbenets framsida.  Smärtan uppstår vid ansträngning och/eller belastning av benet. I tidiga stadier av benhinneinflammation så förvärras smärtan under träning, men upphör efter ett par minuter. Vid sena stadier av benhinneinflammation ses konstant smärta under träning och ibland även smärta i vila. 

Felaktig träning anses vara den vanligaste orsaken till benhinneinflammation. Detta ses särskilt ofta bland idrottsaktiva personer som försöker att prestera lite för mycket på för kort tid. Den gemensamma faktorn hos dessa personer är för snabb uppstart, för hög intensitet och varighet. 

Andra viktiga riskfaktorer för att utveckla benhinneinflammation är löpträning på hårt underlag eller ojämn mark. Svaga muskler i bålen kan bidra till skador i underextremiteterna. Muskelstyrka i höft och bäcken är även viktigt för att bevara en korrekt hållning under träning och undvika skador. Dessutom är personer som tidigare drabbats av benhinneinflammation extra utsatta. 

 

Den akuta behandlingen

Den akuta behandlingen består av vila, vilket få sportsaktiva människor uppskattar. Detta är dock den bästa och viktigaste behandlingen vid benhinneinflammation. Om du inte kan undvika träning bör du kyla ner benet med is efter träningspasset. I den subakuta fasen är målet att fokusera på återuppbyggande träning och rätta till eventuella anatomiska abnormiteter. Starta försiktigt med träningen, t.ex. med 50% kortare löpdistans eller 50% lägre intensitet. Detta kommer förhoppningsvis att minska dina symtom, och du kan fortfarande vara fysiskt aktiv. 

Personer som gillar löpträning bör undvika att springa i trappor och på ojämnt eller hårt underlag. Det kan även rekommenderas att byta ut löpningen med mer skonsam träning som t.ex. simning eller cykling. Träningen kan därefter ökas suggestivt efter ett par veckor. Men om det får inte börja göra mer ont – då har du varit för snabb i din fysiska rehabilitering. Målet är att till slut kunna träna utan att känna smärta. 

Flera studier talar för att dagliga utsträckningsövningar och excentriska kontraktioner av vadmusklerna kan motverka muskeltrötthet - och därmed även benhinneinflammation. Det kan dessutom vara fördelaktigt att träna musklerna på framsidan av underbenet, samt musklerna som kontrollerar fötternas rörelser. Därutöver kan styrketräning av bål, höfter och bäcken samt balansträning ha en positiv och förebyggande effekt och minska risken för skador. 

Dina skor är även viktiga för att undvika överbelastning, felaktig belastning och benhinneinflammation. Skor som är anpassade efter just din träningsform och som ger ett bra stöd och stötdämpning är otroligt viktigt för att förebygga skador på benen.

 

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil