Bättre inlärningsförmåga med hjälp av denna krydda

Bättre inlärningsförmåga med hjälp av denna krydda

Kryddan används mest till bullar, småkakor och till risgrynsgröt vid jul. Men den kan även användas till många olika exotiska maträtter. Kanske kan du gissa vilken krydda det är?

Ny forskning visar att nämligen att denna krydda - kanel - inte blott leker med dina smaklökar, utan kan även bidra till att förbättra din inlärningsförmåga.

I nuläget vet vi inte riktigt varför vissa människor har lättare att lära än andra. Vissa kan lära sig saker med en gång utan större ansträngning, medan andra kämpar och tragglar för att lära samma sak. Genom att undersöka och kartlägga denna skillnad i hjärnmekanismer kan vi förhoppningsvis snart utveckla skräddarsydda strategier för att förbättra inlärningsförmågan och minnet.

Forskare har lokaliserat särskilda proteiner i hippocampus (ett område i hjärnan som är involverat i inlärning och lagring av minne), som finns hos personer som har svårt för att lära sig nya saker – och komma ihåg dem.

Detta protein kallas CREB och har en betydning för minnet och inlärningen. Det är därför nämnvärt att personer som kämpar för att lära sig nya saker har en reducerad mängd CREB-proteiner i hippocampus. Dessutom har forskare observerat att stora mängder av GABRA5-proteiner (GABA-A-Receptor-underenhet Alfa-5-proteiner) hos människor med inlärningssvårigheter. Detta protein är känt för att hämma inlärningsförmågan i hjärnan.

I den nya studien, som utförts på möss, visade resultaten att kanel förbättrade mössens inlärningsförmåga. Härtill kommenterar forskaren bakom studien att kanel är en av de mest säkra och lätta metoder för att ändra dålig och långsam inlärning till bra och effektiv inlärning.

Efter att mössen givits kanel i en månad, visade mössen med dålig inlärningsförmåga tendenser till förbättrad inlärning samt minne. Detta beror på att kanelen bidrog till att ändra de proteiner i hjärnan som är associerade med dålig inlärningsförmåga. De möss som redan för början hade lätt för att lära och komma ihåg saker, visade ingen skillnad efter en månad med kanel.

Kanel blev nedbrutet till natriumnbenzonat i mössens kroppar. Natriumbenzonat kan bl.a. användas till behandling av hjärnskador. Det visade sig att denna nedbrytningsprodukt hade en effekt på både CREB och GABRA5 i mössens hjärnor; mängden CREB steg medan mängden GABRA5 reducerades. Samtidigt sågs en förbättring av hjärncellerna i hippocampus-området i hjärnan. Resultatet av dessa ändringar bidrog till att mössen blev bättre på att lära sig nya saker, samt förbättrade mössens minne.

Forskarna bakom den nya studien har dessutom visat att typen av kanel är viktigt för att uppnå denna positiva effekt. De analyserade både kinesisk kanel och Ceylon kanel, varav den förstnämnda innehåller en molekyl som associerats med leverskador medan den sistnämnda är den rena formen för kanel. Ceylon kanel är alltså den ”rätta” typen av kanel.

Kanske är nyckeln till bättre minne och inlärning en tesked kanel om dagen ? Testa så får du se !

 

Källa:

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/311697.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil