Allt du veta om turistdiarré innan du reser

Allt du veta om turistdiarré innan du reser

Turistdiarré, eller turistmage, är den vanligaste sjukdomen bland människor som reser internationellt, och beroende på destinationen är det 20-60 % risk att drabbas av turistdiarré. Det är i synnerhet under resor till utvecklingsländer med dålig mat- och vattenhygien som risken är störst. Här får du råd om hur du undviker turistdiarré, och vad du ska göra om du ändå drabbas.

 Vad är turistdiarré?

En klassisk turistdiarré definieras som tre eller fler lösa eller vattniga avföringar inom 24 timmar, och tillståndet uppstår ofta av symptom som kramper i magen, feber, illamående, kräkningar oh/eller blod i avföringen. En lindrig till måttlig diarré är en till två lösa avföringar per dag utan andra symptom. Turistdiarré får man oftast omkring sex till sju dagar efter att man kommit till destinationen, och det går ofta över inom tre till fyra dagar utan att kräva någon behandling. Många som drabbas av turistdiarré måste dock ändra sina resplaner eller avbryta resan för att symtomen är så outhärdliga.

 

Varför får man turistdiarré?

Det finns flera olika mikroorganismer som kan orsaka turistdiarré. Det beror på vart man åker, vilken tid på året man åker samt i vilken miljö man befinner sig. Den vanligaste orsaken är bakterier - de ligger bakom 80 % av fallen. De arter som oftast orsakar diarré hos resenärerna är E. Coli - i synnerhet ETEC (enterotoxisk E. Coli), och Campylobakter. I sällsyntare fall är det virus som är den underliggande orsaken, men om man har otur kan man smittas av ett rota- eller norovirus. Om tillståndet uppstår mycket plötsligt och kort efter en måltid tyder det på att man har fått i sig ett toxin av en bakterie. Själva bakterien behöver inte ens vara närvarande.

 

Hur förhindrar man turistdiarré?

För att slippa drabbas av turistdiarré kan man följa dessa råd:

  • God handhygien när man tillagar och äter måltider - använd helst tvål och vatten samt handsprit med minst 60 % alkohol.
  • Förutom ovanstående är det viktigt med sunt förnuft när man väljer mat och dryck - välj helst bara mat som är blivit ordentligt uppvärmd och undvik kranvatten, kalla såser och dressingar, mat som varit uppvärmd men som sedan stått länge i rumstemperatur samt mat från marknader.
  • Pre-, pro och synbiotika rekommenderas inte för allmänt förebyggande av turistdiarré, då det inte finns några studier som visar på att de minskar risken att bli smittad. De är dock inte farliga som kosttillskott.
  • Vaccin mot Dukoral rekommenderas i allmänhet inte om det inte finns risk för kolera.
  • Vaccin mot rotavirus till spädbarn bör övervägas vid långa resor till u-länder.
  • Förebyggande antibiotikakurer rekommenderas i allmänhet inte. Det bror på att man kan riskera att bli smittad med antibiotikaresistenta bakterier som är mycket farligare än de som vanligtvis orsakar diarré.

 

Vad gör jag om olyckan är framme?

När man är ute och reser kan det vara svårt att få tag i en utländsk läkare som kan behandla en, och de flesta väljer i stället att lösa problemet på egen hand. Läkarhjälp i utlandet kan även innebära en risk att få andra sjukdomar, till exempel på grund av orena nålar vid blodprov eller liknande. Därför kan det vara bra att känna till hur man själv behandlar turistdiarré. Det viktigaste är att undvika att bli uttorkad. Därefter är det ett plus om man kan lindra symptomen, korta ner sjukdomsförloppet och undvika att ändra eller avbryta resan. Glöm inte bort att turistdiarré är en självbegränsande och ofta okomplicerad och kortvarig sjukdom.

  • Vätske- och elektrolytbehandling: Det här är den viktigaste punkten i behandlingen - i synnerhet hos barn och äldre. Här kan man med fördel dricka någon typ av vätskeersättning, som till exempel Resorb. Hos vuxna är det ofta tillräckligt att dricka ca 2500 ml/dygn plus 200 ml per avföring, kombinerat med kolhydrater och salt. En effektiv huskur består av 1 liter uppkokt vatten med 8 tsk socker, 1 tsk salt samt saften från 2 apelsiner.
  • Förstoppning: Läkemedel med loperamid som minskar tarmens rörelser bör endast användas av barn och vuxna över sex år, och ska inte användas under mer än två dygn. I svåra fall med blodig diarré och feber bör läkemedlet tas tillsammans med antibiotika. Det lindrar symptomen och förkortar varaktigeten av diarrén.
  • Antibiotika: Används mot svår diarré i de fall där bakterien är känslig mot antibiotika. Sjukdomsförloppet förkortas i genomsnitt från tre dagar till en och en halv dag. Ofta används azithromycin eller ciprofloxacin mot turistdiarré. Dock finns risken att smittas av multiresistenta bakterier som kan leda till allvarligare sjukdomar som kan vara svåra att behandla i motsats till turistdiarré som är självbegränsande. Vid feber över 38,5 grader som varar i mer än några få dagar, diarré i över 14 dagar och/eller blodig avföring bör man kontakta läkare om det är möjligt.

 

Källor:

  1. https://www.sst.dk/da/rationel-farmakoterapi/maanedsbladet/2015/rationel-farmakoterapi-7,-2015/rejsediarre
  2. http://www.expeditionmedicine.co.uk/index.php/advice/resource/r-0041.html

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil