8 former av motion för dig som lider av KOL

8 former av motion för dig som lider av KOL

Även om du lider av KOL och upplever andnöd kan träning vara till nytta för både din andning och ditt psyke. Läs vidare och inspireras av 8 former av motion, som är särskilt fördelaktiga för dig som lider av KOL.

Det är alltid viktigt att värma upp och stretcha före träningen, för att undvika onödig belastning på kroppen och musklerna när du tränar. Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare innan du påbörjar en ny typ av övningar.

  1. Ta en promenad - det har en positiv effekt på din KOL
  2. Cykling - det är bra för dig, på en stillastående cykel eller i naturen. Kom ihåg att sluta om du upplever andfåddhet eller känner obehag
  3. Styrketräning - träna särskilt armar och ben genom att använda din egen kroppsvikt, vattenflaskor, vikter, eller resårband (här är det särskilt viktigt att rådgöra med din läkare eller personliga tränare, eftersom de kan hjälpa dig att planera ett program som passar dig och se till att att du lär dig rätt teknik och undviker skador)
  4. Andningsövningar -de kan bidra till att du kan hantera andningssvårigheter bättre
  5. Sittdans - kan göras i grupp eller hemma framför TV:n. Om du gillar dans kan sittdans vara ett säkert och roligt sätt att höja pulsen utan att skada dig.
  6. Tai Chi - en kinesisk form av motion som är bra för KOL-patienter, eftersom den är en mild form av träning som fokuserar på hjärta och lungor. Tai Chi stärker också dina muskler och kan bidra till att lindra stress
  7. Stretching - bör göras före och efter träning. Var särskilt medveten om de muskelgrupper du använder i din träning
  8. Vatten-aerobics - kan vara till nytta för patienter med mild KOL, eftersom den inte kräver tunga lyft då vattnet stabiliserar kroppens vikt och minskar muskeltröttheten.
Källor

1. https://www.webmd.com/lung/copd/ss/slideshow-copd-exercises
2. https://www.copdfoundation.org/What-is-COPD/Living-with-COPD/Exercise.aspx

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil