5 besynnerliga medicinska tillstånd - som du garanterat aldrig hört talas om!

5 besynnerliga medicinska tillstånd - som du garanterat aldrig hört talas om!

Enligt ”Global Genes” finns det idag en lista på omkring 7000 ovanliga sjukdomar, och varje dag tillförs nya på listan. I Europa definieras en sjukdom som ovanlig om den drabbar färre än 1 utav 2000 människor. Några av dessa ovanliga sjukdomar känner vi till – exempelvis cancer i matstrupen eller akut myeloisk leukemi (AML). Däremot finns det andra sjukdomar på listan så är så besynnerliga att de för tankarna till filmskapare och sagofigurer.

Här nämns 5 ovanliga sjukdomar från Global Genes’ lista:


1. Alice i underlandet-syndromet

Detta är en störning i hjärnan som försämrar en persons uppfattning av storlek och proportioner. Således kan personer med detta syndrom uppleva en ändring av deras kroppsbild eller omgivande miljö, hvilket betyder att de uppfattar kroppsdelar eller föremål som varande större eller mindre än de reellt sett är. Syndromet uppträder oftast hos barn och försvinner med ålder. I vissa sällsynta fall persisterar störningen.  
 

2. Vattenallergi

När man vet att ca 60% av kroppens totala massa består av vatten, verkar det ytterst egendomligt att vissa personer kan vara allergiska mot vatten. Människor som är allergiska mot vatten kan uppleva klåda och hudutslag när deras hur kommer i kontakt med vatten – särskilt på halsen, armarna och bröstet. Detta betyder att dessa människor inte kan delta i en rad olika normala vardags- och fritidsaktiviteter som exempelvis duscha, bada badkar, simma i en simhall eller vistas utomhus i regnväder. Även tårar kan orsaka allergiska reaktioner med klåda och utslag, för ett fåtal av vattenallergikerna. I sällsynta fall kan även dricksvatten utlösa en allergisk respons.
 

3. Gående lik-syndromet

Detta är en psykisk sjukdom som innebär att den drabbade personen tror att han/hon saknar en eller flera kroppsdelar, att han/hon har förlorat deras själ, eller rent av tror att han/hon är död. Några av de personer som lider av denna sjukdom slutar att dricka och äta, eftersom de är övertygade om att de inte längre existerar. De besöker ofta kyrkogårdar för att komma närmare döden. Många slutar även att ta hand om deras personliga hygien och negligerar deras fysiska välmående. 


4. Stenmans-syndromet

Detta är ett genetiskt tillstånd, där muskler och bindväv (ledband och senor) utvecklas till benhårt skelett, vilket leder till kraftigt nedsatt rörlighet. Deformiteter av stortårna är ofta det första symtomen på sjukdomen. Senare ses stelhet i leder, samt reducerad rörlighet och till sist även andningsbesvär. 


5. Alien-hand-syndromet 

Alien-hand-syndromet är en sällsynt motorisk störning som är karakteriserad vid ofrivillig men funktionell aktivitet av den ena handen. Exempelvis kan en person med detta syndrom knäppa upp sin skjorta med den ena handen, medan den andra handen knäpper upp skjortan, utan att personen registrerar detta. I svåra fall av syndromet kan de ofrivilliga rörelserna bli väldigt aggressiva. Det finns flera rapporter om personer som slår sig själva, eller stryper sig. Detta beror således på att den aggressiva handen agerar autonomt, okontrollerat, och självdestruktivt. I vissa fall kan patienter med syndromet uppleva ofrivilliga rörelser i ett ben.

Eftersom dessa medicinska tillstånd är ytterst egendomliga, är det inte konstigt att det saknas forskning och behandling på området. Det finns dock flera olika samhällsorganisationer som samarbetar för att främja forskningen omkring ovanliga sjukdomar. 
 


Källa: 
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312509.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil