10 tips mot åksjuka

10 tips mot åksjuka

Drömmer du om en lång och avslappnande båtsemester, men lider av åksjuka och därför hellre stannar hemma? Här får du några tips mot åksjuka i bil, båt, tåg och flyg, samt råd om hur du kan undvika illamående under långresor.

Åksjuka är ett väldigt vanligt fenomen som orsakas av överkänslighet i det inre örat, och uppstår vd rörelse av kroppen, eller av omgivningen. Det är i det inre örat som kroppens balanssinne är lokaliserat, och när balanssinnet blir överstimulerat leder detta till illamående och åksjuka. Alla kan drabbas av åksjuka, men det är väldigt individuellt hur känsliga vi är mot vilken typ av rörelse. 

Åksjuka drabbar oftast barn i åldrarna 2–12 år, gravida kvinnor, unga kvinnor, och människor som lider av migrän. Åksjuka kan t.ex. uppstå när du sitter i en bil som svänger mycket, vid turbulens i ett flygplan, eller när du sitter i en båt som gungar. 

Vissa människor är så känsliga att de kan bli åksjuka av att se ett fartyg som gungar, eller se en film med rörlig kamera. Symtom på åksjuka är illamående, kräkningar, yrsel och svettningar, som uppstår på grund av förändringar i balanssinnet i det inre örat.

 

Även åksjuka inte kan botas så kan följande råd hjälpa dig att förhindra eller minska svårighetsgraden av symtomen. Här får du 10 råd mot åksjuka:

  1. Var nog med var du äter och dricker innan avresa. Undvik alkohol samt att äta eller dricka saker som gör magen uppsvälld. Ät inte för mycket men heller inte för lite – båda faktorer ökar risken att må illa under resan. Starkt kryddad mat och fet mat kan även förvärra åksjukan hos vissa människor.
     
  2. Undvik stark doft av mat – detta kan minska illamåendet.
     
  3. Välj en sittplats med så lite rörelse som möjligt – t.ex. är mittenplatsen vid vingen den lugnaste platsen i ett flygplan. På ett större fartyg bör du placera dig i en hytt i mitten av fartygen, så långt ner som möjligt.
     
  4. Åk aldrig baklänges i tåg, buss eller bil.
     
  5. Om du sitter i en bil eller buss bör du sätta dig i framsätet så att du kan se ut och kan följa med i fordonets rörelser.
     
  6. Undvik att läsa eller titta på en skärm medan du åker bil, buss, båt, tåg eller flyger.
     
  7. Om du åker bil eller båt kan det vara klokt att fokusera blicken på något som står stilla, som t.ex. horisonten eller vägskyltar långt fram på vägen.
     
  8. Öppna fönstret i bilen om det är möjligt, eller öka ventilationen i tåget, bussen eller flyget om du börjar må illa. Om du är på en båt kan det hjälpa att sätta dig utomhus på däcket för att få frisk luft.
     
  9. Isolera dig själv från andra som också är åksjuka. Att höra andra tala om åksjuka, eller att se andra som är åksjuka kan i vissa fall göra att du själv börjar må dåligt.
     
  10. Receptfri medicin som t.ex. Postafen eller Calma kan hjälpa dig mot lättare fall av åksjuka under kortare resor. Sea-Band är armband som anses kunna lindra illamående och kan köpas receptfritt på apoteket. Om du lider av svår åksjuka kan du fråga din läkare efter receptbelagd medicin mot åksjuka som t.ex. Scopoderm. En vanlig biverkning av Postafen och Scopoderm är trötthet. 
Källor

1. http://www.medicinenet.com/tips_to_prevent_motion_sickness-page2/views.htm

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil