10 sätt att lindra värk i örat

10 sätt att lindra värk i örat

Att ha ont i örat kan vara irriterande, men ofta tyder det inte på någon alvarlig sjukdom. Värk i örat kan uppstå av en rad olika orsaker och därför finns det även många sätt att lindra värken. Det kan vara svårt att abstrahera från värken, eftersom den kan uppfattas som både obehaglig och smärtsam.

Flera olika huskurer, som omfattar naturliga ingredienser, sägs kunna lindra symtomen från örat. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för effekten av huskurerna, jämfört med smärtstillande och inflammationsdämpande receptfri medicin. 

Värk i örat kan karaktäriseras vid smärta av varierande grad i det inre örat. Värken orsakas oftast av en bakteriell eller viral infektion. Om värken varar längre än 24 timmar, bör du snarast uppsöka din närmaste vårdcentral eller ringa sjukvårdsrådgivningen. De kan hjälpa dig att undersöka örat och hitta orsaken till smärtan.

 

10 huskurer som reducerar värk i örat

Även om värken i örat är en del av ett större problem, som t.ex. en infektion i de övre luftvägarna, är det möjligt att reducera smärtan genom både ”naturlig” och medicinsk behandling.
 

  1. Ispåse: Håll en ispåse eller en kall och fuktig handduk mot örat i 20 minuter. Detta reducerar smärtan och reducerar den eventuella inflammationen i örat.
     
  2. Vitlök: Vitlök han använts i över 1000 år mot värk i örat. Det är ämnet allicin i vitlöken som sägs kunna dämpa inflammationen i örat. Du bör alltså äta rå vitlök för att minska inflammationen – och värken – i örat.  Vitlök kan dock interagera med antibiotika, och därför bör du alltid rådfråga din läkare innan du kombinerar dessa två behandlingar. Dessutom har vitlök en smärtstillande effekt.
     
  3. Värmedyna: Håll en värmedyna mot örat i 20 minuter. Detta kan ha en lindrande effekt på värken. Värmen får dina muskler att slappna av, samtidigt som det ökar blodgenomströmningen till örat.
     
  4. Öron-droppar: Kan köpas receptfritt och är ett bra alternativ till dem som inte upplever någon effekt av ovanstående ”naturliga” huskurer. Men öron-droppar bör inte användas om trumhinnan är skadad, eller om örat gör ont på grund av allvarligare orsaker. Därför bör du undersöka ditt öra hos närmaste vårdcentral, innan du börjar använda dropparna.
     
  5. Smärtstillande receptfri medicin: t.ex. panodil och ipren kan lindra värk i örat och dämpa inflammationen.
     
  6. Sittande sov-ställning: att sova sittandes (med huvudet högre än resten av kroppen) minskar trycket i örat, och därmed smärtan.
     
  7. Tuggummi: Om värken i örat uppstår under en flygresa kan det hjälpa att tugga tuggummi eller att tryckutjämna öronen. Detta gör du genom att andas ut med stängd mun, medan du håller för näsan.
     
  8. Tänk på något annat: Att fokusera på något annat kan ha en lindrande effekt på värken. Om ditt barn lider av värk i örat kan distraktioner som exempelvis tv-spel lindra.
     
  9. Kiropraktor: Detta är ett alternativt sätt att lindra öronvärk. Kiropraktorn försöker att reducera värken i örat genom att manipulera muskler och led i området omkring örat. Teorin bakom manipulationen är att musklerna kan orsaka spänningar som leder till värk i örat.
     
  10. Myringotomi: Kirurgiskt ingrepp som betyder att man inopererar ett litet rör i örgången. Röret ska hjälpa till att dränera vätska i örat och därmed minska trycket och smärtan.

 

Källa: 

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312634.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil