Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom

Vad är Sjögrens syndrom? 

Sjögrens syndrom kännetecknas av kronisk inflammation som drabbar spottkörtlarna och medför torra slemhinnor i ögon, näsa, hals, mun och underliv. Inflammationen drabbar ibland även leder och hud, vilket kan orsaka ledvärk och torr hud. Det är oftast kvinnor som drabbas. Sjukdomen debuterar oftast i åldrarna 30–50 år, och kan behandlas med inte botas.

 

Vilka symtom ses vid Sjögrens syndrom?

Sjukdomen kännetecknas av torra slemhinnor i mun, hals, näsa, ögon och underliv samt överdriven trötthet och ibland även ledvärk. Symtom på Sjögrens syndrom:

  • Känsla av att ha sand i ögonen
  • Smärta, klåda och sveda i ögonen
  • Röda ögon
  • Ökad tendens till karies i munnen
  • Torr och irriterad hals
  • Smärta vid samlag på grund av torrhet i underlivet
  • Hudutslag och mycket torr hud
  • Led- och muskelsmärtor

 

Vilka orsaker finns det till Sjögrens sjukdom?

Orsaken till sjukdomen är fortfarande okänd. Forskning har visat sjukdomen ofta förekommer tillsammans med reumatiska eller autoimmuna sjukdomar, som t.ex. reumatoid artrit eller SLE. En autoimmun sjukdom innebär att kroppen felaktigt börjar angripa sina egna celler. Man tror idag att det är miljöfaktorer som utlöser en inflammation, hos personer som är genetiskt sårbara.

När det uppstår en kronisk inflammation i spottkörtlarna kan de inte längre kan producera saliv. Därmed försvinner den skyddande effekten som saliv har för tänderna. Utan tillräckligt med saliv et är svårt att hålla tänderna rena, och risken för karies (hål) i tänderna ökar. Bristen på salivproduktion påverkar även aptiten, eftersom det blir svårt att svälja mat när man är torr i munnen/halsen. Torra slemhinnor ses även i ögon och underliv.

 

Hur ställs diagnosen?

Diagnosen ställs på bakgrund av din sjukdomshistoria och kroppsliga symtom. Ett blodprov avslöja om du har bildat antikroppar, vilket kan vara ett tecken på att kroppen angriper sig själv – dvs. ett tecken på autoimmun kronisk sjukdom. Ögon- och muntorrhet kan undersökas med hjälp av en pappersremsa och genom att försöka äta ett torrt kex.  Om salivproduktion är normal tar det ca. 20 sekunder att svälja ett kex. Men vid minskad salivproduktion tar det längre tid. Därutöver kan det vara nödvändigt att ta ett vävnadsprov (biopsi) från läpparna.

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det vid Sjögrens syndrom?

Sjukdomen kan inte botas, men symtomen kan lindras med hjälp av medicin och ögondroppar. Ögondroppar förhindrar torra ögon och kan köpas receptfritt på apoteket. Torr mun kan lindras genom att dricka vatten. Undvik sockerhaltiga drycker, eftersom personer med Sjögrens syndrom har en ökad risk för hål i tänderna. Dessutom rekommenderas det att använda tuggummi och sugtabletter som kan stimulera spottkörtlarna.

Led- och muskelsmärtor kan lindras med smärtstillande medicin som t.ex. Paracetamol, eller inflammationsdämpande medicin som t.ex. Ibuprofen. Om du även lider en reumatisk sjukdom ska denna sjukdom behandlas av en specialist inom reumatologiska sjukdomar (reumatolog).

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil