Menstruationssmärtor

Menstruationssmärtor

Vad är menstruationssmärtor?

Menstruationssmärtor, även kallat dysmenorré, är smärtor som kommer från underlivet. Smärtorna är lokaliserade till bäckenet, och kan uppstå både före/under/efter menstruationen. De kan vara allt från svaga och irriterande till svåra och extrema. Oftast uppstår smärtorna i anslutning till ägglossning, som sker i äggstockarna ca. 14 dagar efter sista menstruationen.    

 

Vilka symptom ses vid menstruationssmärtor?

Symptom er smärtor i samband med ägglossning och/eller menstruation.

 

Vad orsakar menstruationssmärtor?

Det finns två typer av menstruationssmärtor:

  • Primär dysmenorré är den vanligaste typen av menstruationssmärtor. Tillståndet kännetecknas vid smärtor från underlivet, som börjar 1-2 dagar innan menstruationen, och vara i 2-4 dagar. Under menstruationen drar livmodern ihop sig, och dessa sammandragningar orsakar varierande grad av smärta. Denna process drivs av prostaglandiner, som är ett hormonliknande ämne som utsöndras under menstruationen. Sammandragningarna i underlivsmuskulaturen, som kan liknas vid kramper, orsakar smärta eftersom de hämmar blodförsyningen till slemhinnan i livmodern.
  • Sekundär dysmenorré är karaktäriserat vid krampliknande smärtor som orsakas av ett annat identifierbart medicinskt problem, som exempelvis endrometrios, muskelknutor i livmodern, underlivs- och/eller äggledarinflammation.

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det för menstruationssmärtor?

Smärtstillande receptfri medicin kan behandla de flesta fall av menstruationssmärtor. De mest effektiva läkemedel mot smärtor i samband med menstruation är prostaglandin-syntes-hämmare, som exempelvis NSAID (t.ex. Ipreen eller Ibuprofen) eller paracetamol. Dessa läkemedel reducerar kramperna i livmodern, och lindrar därmed obehaget, vilket gör att menstruationen blir mindre smärtsam. NSAID-läkemedel bör dock inte användas av kvinnor som lider av astma eller tidigare haft magsår.

I vissa tillfällen kan läkaren ordinera hormonella p-piller mot kraftiga menstruationssmärtor. Dessa p-piller hindrar ägglossningen och reducerar svårighetsgraden av smärtorna.

Forskare vid Imperial College London har upptäckt att kamomillte kan lindra menstruationskramper. Dessutom har kinesisk naturmedicin visat sig kunna reducera menstruationssmärtor, enligt en undersökning.

Om smärtorna beror på sekundär dysmenorré är det den bakomliggande orsaken/sjukdomen som ska behandlas. Detta kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp.

Vissa forskare rekommenderar ett varmt bad, en värmedyna på magen, samlag, yoga, massage, meditation, akupunktur och kosttillskott som t.ex. E-vitamin, tiamin och omega-3 för att lindra smärtorna. Dessutom är det viktigt med en hälsosam och varierad kost, regelbunden motion, samt att sova gott.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil