Ländsmärtor

Ländsmärtor

Vad är ländsmärtor?

Ländsmärtor är som ordet antyder smärta i nedersta delen av ryggen (ländryggen). Smärtan är oftast lokaliserad till ett område som sträcker sig från de nedersta revbenen och ner till sätesmusklerna. Smärtorna kan vara milda, moderata eller svåra, och indelas ofta i akut eller kroniska smärta. Typisk varar akut ländsmärtor oftast i mindre än 6 veckor, medan kroniska ländsmärtor varar i mer än 12 veckor.

 

Vilka symtom ses vid ländsmärtor?

Symptom på ländsmärtor är smärta i nedre delen av ryggen, men smärtan kan även stråla ner i ett ben.

 

Vad är orsaken till ländsmärtor?

Ländsmärtor kan orsakas av överbelastning och/eller översträckning av muskelgrupper eller ledband omkring ryggraden. För det mesta uppstår smärtan akut, vid exempelvis tunga lyft.

Därutöver kan smärtan orsakas av förkalkningar i skelettet i ryggraden, diskusprolaps, sammanfall av ryggkotor vid benskörhet eller skolios (krokig ryggrad). Forskning har även visat att psykiska påfrestningar kan spela en roll vid kroniska smärtor – häribland ländsmärtor. Psykiska påfrestningar kan t.ex. vara dålig trivsel, ångest, depression eller alkoholproblem.

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det till ländsmärtor?

Styrketräning och utsträckning av ryggmuskulaturen har visat sig vara den mest effektiva behandlingen mot ländsmärtor – både på lång och kort sikt - och används därför som förstavalsbehandling. Men om du trots ryggträning lider av kraftiga smärtor finns det en grupp läkemedel som effektivt kan lindra den akuta smärtproblematiken. Denna läkemedelsgrupp kallas NSAID, och har en antiinflammatorisk effekt. NSAID-läkemedel är optimalt att använda vid smärtor i muskler, skelett och leder. De mest kända preparaten inom denna grupp är Ibuprofen och Ipreen, som kan köpas receptfritt på närmaste apotek. Starkare smärtstillande medicin är receptbelagd.

 

Vad kan du själv göra för att lindra smärtorna?

Det finns en rad olika behandlingsmetoder, som kan lindra ländsmärtorna. Dessa är bl.a.:

  • Mobilisering: Undvik att ligga/sitta ner för mycket. Långa perioder av inaktivitet försvagar musklerna och motarbetar läkningsprocessen.
  • Värmebehandling: Värme kan lindra smärtorna.
  • Fysisk aktivitet: Motion kan bidra till snabbare läkning och smärtlindring, men det är ytterst viktigt att inte överbelasta ryggen för tidigt.
  • Styrketräning: Det är essentiellt att stärka muskulaturen omkring ryggraden, för att undvika fler tillfällen av ländsmärtor. Träningen kan t.ex. bestå av övningar som fokuserar på så kallade ”core-träning”, d.v.s. styrketräning för mag- och ryggmusklerna som bidrar till att stötta ryggraden och förbättra kroppshållningen.  
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil