Kärlkramp

Kärlkramp

Vad är kärlkramp?

Kärlkramp, även kallat angina pectoris, är ett tillstånd som uppstår när hjärtat inte får tillräckligt med syre. Kranskärlen i hjärtat förser hjärtat med syre- och näringsrikt blod. Kärlkramp uppstår oftast på grund av åderförkalkning i hjärtats kranskärl eller som ett resultat av andra hjärtsjukdomar. Vid åderförkalkning uppstår en förträngning av kranskärlen, vilket gör det svårare för blodet att passera genom dessa blodkärl. Det är på grund av det nedsatta blodflödet som kärlkrampen uppstår, eftersom syremängden till hjärtat reduceras. Dessutom kan kärlkramp uppstå vid hög ämnesomsättning.

 

Vilka symtom ses vid kärlkramp?

Symtom på kärlkramp kan bland annat involvera:

  • Tryckande smärta bakom bröstbenet (ofta vid ansträngning), som kan stråla ut i vänster arm eller upp mot halsen.
  • Andnöd vid ansträngning
  • Hjärtklappning
  • Svettningar
  • Yrsel

 

Vilka orsaker finns det till kärlkramp?

Där är stor variation i hur snabbt och ofta kärlkramp uppstår - vid fysisk ansträngning, eller i vila. Oftast uppstår kärlkramperna under ansträngning, eftersom detta innebär att hjärtat får ett större behov för syre.  Samma situation kan uppstå vid psykisk belastning. Kärlkramp kan även uppstå i kyla, hög värme, eller i samband med stora måltider. Kramperna försvinner dock oftast om du vilar dig. Själva tillståndet kärlkramp kan uppstå på grund av följande orsaker:

  • Rökning: Det finns en tydlig association mellan rökning och kärlkramper, därför kan du minska risken att drabbas av kärlkramper genom att sluta röka.
  • Fetma
  • Högt kolesterol
  • Diabetes
  • För lite motion
  • Stress: fysisk och psykisk
  • Användning av p-piller

Ovanstående faktorer ökar risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar som kan visa sig genom kärlkramper. Dessutom har du en ökad risk att drabbas av kärlkramp om du är av manligt kön. Forskning har nämligen visat att män utvecklar följdsjukdomar till åderförkalkning ca. 10 år tidigare än kvinnor.

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det vid kärlkramp?

Kärlkramp kan behandlas med medicin, men det första steget är oftast att ändra din livsstil och leva mer hälsosamt. Det är viktigt att äta hälsosamt och varierat, och vara fysiskt aktiv varje dag. Om ditt kolesterolvärde är för högt kan du i vissa fall få medicinsk behandling med statiner. Därutöver är det viktigt att sluta röka, om du röker.

Kärlkramp som kräver medicinsk behandling kan behandlas med nitroglycerin. Denna medicin ökar blodflödet till kranskärlen, samt minskar hjärtats belastning. Om du upplever kärlkrampsanfall under vila bör du ta nitroglycerin-tabletter. För att minska risken för blodproppar får personer som lider av kärlkramp ofta blodproppshämmande medicin, som exempelvis Clopidogrel.

Vid allvarligare fall av kärlkramp kan kranskärlsoperationer bli nödvändigt. Ingreppen går ut på att vidga förträngningarna i kranskärlen, eller att leda blodflödet runt förträngningen med hjälp av ett annat blodkärl. Operationerna kallas ballongvidgning, by-pass eller CABG.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil