Herpesinfektion runt munnen

Herpesinfektion runt munnen

Vad är en herpesinfektion runt munnen?

Herpes runt munnen, även kallat Herpes Labialis på läkarspråk, är en hudinfektion som oftast drabbar läpparna. Tillståndet orsakas av ett virus som heter herpes simplex. Det som är speciellt med detta virus är att det förblir i kroppen och kan reaktiveras i situationer där kroppens immunförsvar är nedsatt.

Denna smittsamma hudinfektion drabbar ca. 70–90% av Sveriges befolkning. Detta betyder att nästan alla har drabbats av en herpesinfektion minst en gång i livet, men svårighetsgraden varierar kraftigt.

 

Vilka symtom ses vid en herpesinfektion runt munnen?

  • Blåsor på läpparna och/eller runt munnen
  • Sår på läpparna och/eller runt munnen
  • Feber
  • Smärta i munslemhinnan
  • Huvudvärk
  • Svullna lymfkörtlar

 

Vilka orsaker finns det till en herpesinfektion?

Smitta av ett herpes-simplex-virus (HSV) är orsaken till en herpesinfektion. Du kan smittas vid direktkontakt med andra människor som redan är infekterade med viruset. Viruset smittar dock endast medan infektionen är aktiv, d.v.s. när den infekterade personen har synliga munsår och blåsor. När du blivit smittad tränger viruset in i de nervceller som finns i det drabbade hudområdet. Viruset kan sedan reaktiveras vid situationer där kroppens immunförsvar är nedsatt. Faktorer som t.ex. solljus, menstruation, stress eller annan sjukdom kan utlösa en reaktivering.

 

Vad kan du själv göra vid en herpesinfektion?

Den första gången du blir smittad av en herpesinfektion är oftast i barndomen när du är mellan 1–5 år. För att skydda sig mot viruset bör du undvika fysisk närkontakt med personer som har synliga munsår och blåsor.  Reaktiveringen av viruset kan förebyggas genom att använda solskyddskräm och undvika direkt solljus på det drabbade hudområdet. Tillståndet kan kompliceras ytterligare om din hud samtidigt drabbas av en infektion med bakterier som t.ex. stafylokocker eller streptokocker. En annan komplikation till herpes runt munnen är ett tillstånd som kallas Erythema Multiforme på läkarspråk. Detta visar sig röda ringformade hudutslag som uppstår ca. 2 veckor efter de första munsåren och blåsorna. Utslagen är en slags allergisk reaktion på herpesinfektionen. Om du upplever dessa röda ringformade utslag bör du kontakta en läkare.

 

Vilka behandlingsmetoder finns det mot en herpesinfektion?

Den viktigaste typen av behandling består i att lindra symtomen och förebygga nya utbrott. Oftast försvinner symtomen av sig själv efter ca. 1 vecka.

Du kan skydda dina läppar genom att använda solskyddskräm och undvika att vistas i direkt solljus. Det finns virushämmande läkemedel som kan användas mot herpesinfektioner. Läkemedlet finns både som salva och som tabletter. De kan inte utrota viruset, men lindra symtomen och förebygga spridning. Virushämmande medel i tablettform används endast hos människor som i förvägen har ett nedsatt immunförsvar. Om ditt barn får herpes-utslag och feber, bör han/hon stanna hemma tills febern försvunnit och barnet mår bättre.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil