Hemorrojder

Hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder betyder att de så kallade analkuddarna, som finns i analkanalen och består av blodkärl och bindväv, blivit förstorade. De förstorade kuddarna kan bukta ut genom ändtarmsöppningen och orsaka klåda, sveda, spricka och börja blöda eller läcka lite slem/avföring. Hemorrojder är väldigt vanliga - ca. en tredjedel av befolkningen har hemorrojder.

 

Vilka symtom ses vid hemorrojder?

Symtom på hemorrojder kan involvera:

  • Svullnad i och runt ändtarmsöppningen
  • Klåda, sveda och irritation omkring ändtarmsöppningen
  • Smärta vid tarmtömning
  • Blödning i samband med tarmtömning

Hemorrojderna försvinner oftast av sig själv med tiden. Men tillståndet är kroniskt, eftersom de återkommer vid ökat tryck på ändtarmen.

 

Vilka orsaker finns det till hemorrojder?

Orsaken till utvecklingen av hemorrojder är ännu inte fullt klarlagd. Men faktorer såsom ökat tryck på ändtarmen vid tarmtömning, långa toalettbesök pga. hård avföring, utspänd tarm pga. kronisk förstoppning, samt hög ålder anses vara bidragande orsaker till hemorrojder. Dessutom kan graviditet vara en bakomliggande orsak, eftersom den växande livmodern medför ett ökat tryck mot ändtarmen och omkringliggande blodkärl.

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det för hemorrojder?

Behandlingen varierar efter svårighetsgrad; lättare fall av hemorrojder kan behandlas hemifrån, medan svåra fall kräver medicinsk och ibland även kirurgisk behandling.

Smärtlindring: Mild smärtlindring består av varma bad eller en värmekudde, medan svåra smärtor kan lindras med smärtstillande krämer eller stolpiller.

Salva: Därutöver finns det en salva som gör att förstorade blodkärlen drar ihop sig, samt lindra klåda och irritation. Krämen bör smörjas direkt på ändtarmsöppningen, 2-3 gånger per dag i 1-2 veckor.

Kost: En kost med högt fiberinnehåll och rikligt med vätska kan minimera risken för ytterligare fall av hemorrojder, eftersom detta bidrar till lösare avföring och bättre tarmfunktion. Exempel på fiberrik kost är morötter, fullkornsprodukter, päron, hallon, havregryn, chia- och linfrö.

Frukt innehåller många vitaminer och mineraler, däribland rutin. Rutin är en bioflavonoid som bl.a. finns i bovete, citroner, apelsiner, vindruvor och plommon. Rutin används mot hemorrojder eftersom de stärker vissa kemikalier i kroppen som håller blodkärlen friska och täta. Rutin har även visat sig vara effektivt mot dåligt blodflöde, högt blodtryck, åderbrock, och ömtåliga blodkärl. Rutin kan fås genom att äta ovan nämnda frukter, men kan även köpas som tabletter på apoteket. Vitamin C (som finns i exempelvis apelsiner, grön- och vitkål, kiwi och potatis) ökar upptaget av rutin.

Gummibandsligering: Större hemorrojder i ändtarmsöppningen kan tas bort med hjälp av ett gummiband. Gummibandet sätts fast runt hemorrojden med hjälp av en speciell apparat och stryper blodförsyningen, vilket gör att den så småningom faller av. I vissa svåra fall av hemorrojder kan de opereras bort. Men läkningsprocessen efter operationen medför ofta ett par veckors smärta och besvär vid tarmtömning. Operationen minskar inte risken för utvecklingen av nya hemorrojder. Därför är operationen ytterst sällan en del av behandlingen mot hemorrojder.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil