Eksem

Eksem

Vad är eksem?

Eksem är inte en specifik hudsjukdom utan rättare sagt ett reaktionsmönster i huden som ses vid en rad olika sjukdomar. Detta mönster involverar en inflammatorisk process som karaktäriseras med röd och svullen hud, samt små blåsor som kan innehålla en klar vätska. Den inflammerade huden är ofta väldigt irriterad och känslig, och kan ofta orsaka klåda.

 

Typer av eksem:

Några av de hudsjukdomar som kan orsaka eksem är:

  • Atopisk dermatit: Är en hudsjukdom som kan vara ärftlig, och den utvecklas oftast i barndomen. Utslagen ses typiskt på kinder, hals, knän och armbågar.
  • Allergiskt kontakteksem: Om huden utsätts för allergener, d.v.s. främmande ämnen som kan framkalla en allergisk reaktion, kan där uppstå inflammation och efterföljande eksem i huden.
  • Icke-allergiskt kontakteksem : Om huden vid upprepade tillfällen utsätts för lokalirriterande kemikalier som t.ex. tvål eller diskmedel kan huden bli så irriterad att där uppstår eksem.
  • Mjälleksem och seborroiskt eksem: Kan uppstå på huden i närheten av talgkörtlar (talg = sebum på latin), d.v.s. hudområden i ansiktet, hårbotten, ljumskar, armhålor, och bröstet. Det förmodas att orsaken till denna typ av eksem är överväxt av en naturligt förekommande hudsvamp. Vis seborroiskt eksem ses ett vitt fjällande täcke på röd hud.
  • Underbenseksem: Uppstår hos personer som i förvägen lider av åderbråck och venösa bensår. Orsaken är längre perioder av dåligt blodflöde till underbenen, samt tunn och skör hud. Det dåliga blodflödet skadar huden och medför ett inflammatoriskt tillstånd, medan dn tunna huden ökar risken för sår och sprickor i huden.

 

Vilka symptom ses vid eksem?

  • Klåda
  • Svullna och röda hudområden
  • Små vätskefyllda blåsor i huden
  • Torr och fjällande hud som kan medföra sprickor och sår
  • Förhårdnader i huden

 

Vilka orsaker finns det till eksem?

Det finns som sagt flera olika typer av eksem, och typen är beroende av den utlösande orsaken. Atopiskt eksem är associerat med en generisk effekt som ofta stammar från en nära släkting som har, eller har haft, hudeksem. Allergiskt kontakteksem orsakas av ett främmande ämne (allergen) som kan förorsaka en allergisk reaktion. Exempel på allergener är nickel, plast, eller parfymer.  Icke-allergiskt kontakteksem kan orsakas av upprepad kontakt till lokalirriterande ämnen såsom tvål eller diskmedel. Seborroiskt eksem orsakas troligen av överväxt av en naturlig hudsvamp vid namn Pityrosporum ovale och/eller Malassezia furfur.

 

Vilka behandlingsmetoder finns det till eksem?

Behandlingen av eksem är beroende av vilken typ av eksem som du lider av. Om du lider av allergiskt kontakteksem bör du undvika det ämne (allergen) som du är allergisk mot.

Eksem kan behandlas med en mild hudkräm som innehåller en liten mängd kortison, t.ex. Mildison. Ansiktet, armhålan och ljumskarna bör behandlas med mildare krämer än resten av kroppen, eftersom huden i dessa områden är extra känslig. Krämen kan köpas receptfritt på apoteket. Men starkare hudkrämer mod eksem är ofta receptpliktiga. Krämen ska appliceras på huden en gång per dag i upp till tre veckor. Kortisonkrämen kan med fördel kombineras med en fuktgivande hudkräm (parfymfri) som mjukgör och beskyddar huden.

Svampinfektioner eller mjäll i hårbotten bör behandlas med ett schampo som innehåller svampdödande medel som t.ex. Ketoconazol. Kroniska hudeksem kräver ofta en längre behandlingsperiod, som inkluderar starkare hudkrämer och/eller tabletter som påverkar hela kroppen.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil