Artrit och artros

Artrit och artros

Artrit eller artros?  

Har du led- eller muskelvärk som du misstänker kan vara orsakat av ett medicinskt tillstånd så läs denna artikel. Här får du mer information om artrit - som är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom, och artros - som uppstår på grund av mångårigt slitage på viktbärande leder. Artikeln beskriver sjukdomarnas olika symtom – och hur de skiljer sig från varandra. 

 

Vad är artrit?

Artrit är en allmän term som omfattar inflammatoriska sjukdomar rörelseapparaten, och klassificeras som en reumatisk sjukdom. De två vanligaste formerna av artrit är reumatoid artrit och gikt. Reumatoid artrit är vanligast hos kvinnor och orsakar smärta, stelhet och funktionsnedsättning på grund av kronisk ledinflammation. Alla leder i hela kroppen kan drabbas av reumatoid artrit. Men oftast drabbas hand-, tå- och fingerleder värst. Inflammationen orsakar svullnad, rodnad och smärta i lederna, och symtomen är värst om morgonen när kroppen varit inaktiv i många timmar.

Många år av kronisk inflammation, som inte behandlats korrekt, kan medföra permanenta ledskador och lederna kan bli felställda, vilket resulterar i ytterligare funktionsnedsättning. Den kroniska inflammationen orsakar även mer allmänna symtom som trötthet, feber och viktminskning. Orsaken till reumatoid artrit är ännu oklar. Men faktorer såsom ärftlighet och livsstil, inklusive rökning, är kända för att spela en viktig roll vid utvecklingen av sjukdomen. Reumatoid artrit kan inte botas, men ju snabbare sjukdomen behandlas desto bättre är prognosen och färre är symtomen. Reumatoid artrit ska behandlas aggressivt redan från starten för att minska risken för permanenta ledskador och felställning. Det finns i idag effektiva läkemedel som kan bromsa sjukdomsutvecklingen.

 

Vad är artros?

Artros uppstår på grund av långvarigt slitage av viktbärande leder. Lederna kring knän, höfter, axlar och ländrygg är särskilt utsatta.  Hög ålder, fetma, medfödda missbildningar, kirurgi och tidigare belastnings/ledskador är faktorer som ökar risken för att utveckla artros. Artros är en degenerativ sjukdom som innebär att ledbrosket bryts ned, vilket medför en långsam nedbrytning av benändarna i den drabbade leden. Artros kommer smygande, men blir konstant värre med tiden. Vissa människor lever nästan helt opåverkad trots artros, medan andra upplever konstant svår ledvärk, stelhet och kraftigt begränsad rörlighet. Artros kan inte botas. Men symtomen kan lindras med smärtstillande (t.ex. Panodil) och inflammationsdämpande medicin (t.ex. Ibuprofen), samt regelbunden skonsam fysisk träning, viktminskning och hälsosam kost.

 

När ska jag söka vård? 

Om du upplever smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i lederna under en längre period bör du kontakta din närmaste vårdcentral för att bli undersökt. Det samma gäller om du upplever överdriven trötthet, långvarig feber eller ofrivillig viktminskning. Ju tidigare en ledsjukdom upptäcks desto bättre är prognosen och behandlingsmöjligheterna. Tidig behandling kan bidra till ökad livskvalitet och minskad progression av sjukdomen.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil