Akne

Akne

Vad är akne?

Akne är en vanligt förekommande hudsjukdom, som orsakas av inflammation i och omkring hudens talgkörtlar. Akne debuterar oftast i puberteten, man kan uppstå i alla åldersgrupper. Hudsjukdomen ses mest hos personer i åldrarna 14–18 år, härefter avtager sjukdomen gradvis och försvinner oftast helt med tiden. Men för ca 1% av alla män och 5% av alla kvinnor fortsätter hudbesvären även i vuxen ålder.  Akne kan vara både fysiskt och psykiskt belastande, samt socialt generande och hämmande.

 

Vilka symptom ses vid akne?

Akne ger sig till känna vid att huden i ansiktet, och eventuellt andra hudområden drabbas av:

  • Pormaskar
  • Röda knoppar
  • Inflammerade finnar
  • Stora varfyllda bölder
  • Eventuellt ärr i huden

 

Vad orsakar akne i huden?

Huden består av otaliga mikroskopiskt små hål, där hårstrån från underhudens hårfolliklar passerar igenom till hudens yta. En hårfollikel är associerat till en talgkörtel, som producerar talg. Talg är ett oljeliknande sekret, som består av fett från döda fettceller. Talg ska beskydda huden genom att göra den, och hårstråna, vattentäta. Dessutom säkrar talgen att huden inte uttorkas, och förebygger därmed torr och känslig hud som lätt spricker. Talg kan även hämma överdriven växt av mikroorganismer på hudens yta.

Akne debuterar oftast i puberteten, eftersom det denna åldern ses en ökad produktion av könshormoner (särskilt testosteron), både hos män och kvinnor. Testosteron omvandlas till ett mer aktivt hormon i talgkörtlarna, vilket ökar talg-produktionen. Samtidigt avsmalnar körtlarnas utförselsgång, vilket gör att de lätt täpps. Utförselsgångarna kan täppas igen av döda hudceller (keratin), talg eller smuts, vilket resulterar i pormaskar i huden.

Pormaskar: det finns två sorters pormaskar; de öppna pormaskarna som orsakas av en slags svart propp av talg och smuts, och de igentäppta pormaskarna som orsakas av vita keratinproppar bestående av döda hudceller.

Finnar: finnar kännetecknas av små röda bulor i huden, som ofta ses med en gul inflammerad knopp i mitten. Finnar uppstår p.g.a. inflammation i och omkring pormaskarna i huden. Inflammationen orsakas av bakterier. Finnar kan växa och bli till stora, varfyllda bölder. Själva bakterien och körtelns inflammerade innehåll kan irritera huden omkring finnen. Oftast är det huden i ansiktet som drabbas värst, följt av bröstet och axlarna, eftersom dessa hudområden innehåller många stora talgkörtlar jämfört med andra ställen på kroppen.

 

Vad kan förvärra akne?

Akne kan förvärras av ett fuktigt klimat, vissa typer av läkemedel, olika faser av menstruationscykeln, samt psykisk eller fysisk stress. Dessutom kan aknen förvärras om man klämmer eller river på finnarna, täcker huden med icke-oljefria hudvårdsprodukter, eller ett tjockt lager smink.

Därför rekommenderas det att undvika feta krämer, oljebaserat smink och hårvax, eftersom dessa produkter kan täppa igen porerna i huden. Det bästa man kan göra är att tvätta huden i ansiktet med ljummet/varmt vatten och en mild ansiktstvål, både morgon och kväll. Det är extra viktigt att rengöra huden efter träning, eftersom svett kan täppa igen porerna. Men man bör undvika att skrubba huden med handduk eller tvättsvamp, eftersom detta kan irritera huden ytterligare. Dessutom ska man vara uppmärksam på att ansiktspeeling kan uttorka och skada den känsliga huden i ansiktet. Håret bör tvättas regelbundet, eftersom fett hår kan täppa igen porerna och förvärra tillståndet.  

 

Vilka behandlingsmöjligheter finns det mot akne?

Vissa menar att akne inte bör behandlas, eftersom den försvinner av sig själv med tiden. Men svår akne kan orsaka både fysisk och psykisk belastning, och därför är det viktigt att få detta behandlat.

Svår akne kan resultera i djupa ärr i huden, som aldrig försvinner. Akne kan dessutom leda till psykisk ohälsa såsom ångest, dåligt självförtroende, social isolering, frånvaro från skola/fritidsintresse/arbete. Även depression och självmordstankar har visat sig kunna vara associerat med svår akne.

Om symptomen på akne blir allt för allvarliga och psykiskt påfrestande, är det viktigt att söka professionell hjälp hos närmaste vårdcentral. Det finns flera olika typer av medicinsk behandling mot akne, som kan fås på recept av en läkare. Akne kan behandlas både med tabletter och/eller med krämer som kan appliceras på värst utsatta hudområdena. Det finns även receptfria krämer som kan hjälpa mot svår akne, som exempelvis Basiron och Skinoren.

Sveriges Hälsopanel är skapat av hälsa- och sjukvårdskunniga personer, med syftet att främja hälsa genom forskning. Sjukvårdssektorn genomför årligen många forskningsprojekt i hopp om att utveckla nya och förbättrade behandlingsmetoder. Innan ett forskningsprojekt kan påbörjas är det nödvändigt att hitta de rätta försöksdeltagarna, som de nya behandlingsmetoderna kan testas på. Deltagarna bidrar till att skapa ny och värdefull kunskap, som kan användas till att optimera existerande behandlingar samt utveckla framtidens behandlingsmöjligheter.

Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil