Vad kan man göra för att undvika en hjärnblödning?

Vad kan man göra för att undvika en hjärnblödning?

Var 17:e minut får någon i Sverige stroke. Tillståndet kan vara ytterst livshotande, och därför är det viktigt att känna igen symptomen, och ännu viktigare, vad man kan göra själv för att minska risken.

En hjärnblödning uppstår vanligtvis i 3 olika former, var och en med sin egen orsak:  

Hjärnblödning: Ett brustet blodkärl orsakar en blödning i själva hjärnan.
Subaraknoidalblödning: Blod tränger ut i vävnaden från ett brustet blodkärl mellan hjärnhinnorna.
Blödning som följd av en olycka: En olycka som till exempel gett en fraktur på skallbenet orsakar ett brustet kärl (den vanligaste orsaken till hjärnblödning).

Symptomen på en hjärnblödning påminner mycket om symptomen på en blodpropp, men patienten har ofta även huvudvärk. Tillståndet kan påverka medvetandet och vara mycket livshotande. Symptomen är oftast akuta, och vid en blödning i själva hjärnan beror symptomen på vilken funktion det aktuella området i hjärnan har. Vid en subaraknoidalblödning får patienten en akut och extrem huvudvärk, och smärtan sitter oftast i bakhuvudet. Dessutom uppstår symptom som försämrat medvetande och vakenhet, förändringar i humör och personlighet, samt ljuskänsliga ögon. Tillståndet kan leda till förlamning, koma och död. En subaraknoidalblödning är vanligare hos kvinnor än hos män, även om orsaken till detta är okänd.

 

Vanliga riskfaktorer är:

  • Hypertoni (högt blodtryck)
  • Aneurysm (artärbråck) på ett blodkärl
  • Blodförtunnande behandling
  • Missbildat blodkärl
  • Ovanliga ärftliga tillstånd
     

Men borde kanske rökning stå med på den här listan?

 

Ökad risk för hjärnblödning hos rökare - i synnerhet kvinnor är i farozonen

Forskare från Helsingfors Universitet har genomfört en studie som visar att rökning möjligtvis kan öka kvinnors risk för att få en subaraknoidalblödning. Detta antagande baseras på data från 65 521 vuxna med en genomsnittlig ålder på 45 år, som har deltagit i en nationell studie i Finland mellan åren 1972 till 2013.

I studien följde man deltagarna under i genomsnitt 21 år, eller tills de fick en hjärnblödning eller dog. Under denna period svarade deltagarna på olika frågeformulär och deltog i fysiska undersökningar.

Forskarna jämförde inte rökare med icke-rökare i förhållande till antalet hjärnblödningar. Studien visade att rökare oftare drabbas av subaraknoidalblödningar. Antalet cigaretter per dag var proportionell med risken för blödningar, på det viset att ju fler dagliga cigaretter, desto större risk för hjärnblödning. Detta samband var tydligast hos kvinnor, och innebär att risken för blödning var högre hos kvinnor jämför med män som rökte lika mycket.

För personer som inte röker så mycket, i studien definierade som 1-10 cigaretter/dag, var risken för hjärnblödning 1,96 gånger större (cirka dubbelt så hög) hos män och ca 2,95 gånger större (cirka tre gånger så hög) hos kvinnor.

För personer som röker måttligt, definierade som 11-20 cigaretter/dag, var risken 2,13 gånger större hos män och 3,89 gånger större hos kvinnor.

Kvinnor som rökte mellan 21 och 30 cigaretter/dag löpte 8,35 gånger högre risk än icke-rökare att få en hjärnblödning, medan motsvarande antal dagliga cigaretter hos män ökade risken med 2,76.

Det innebär att oavsett kön, så ökar risken med antalet cigaretter, men den ökade risken hos manliga storrökare är fortfarande mindre än den ökade risken hos kvinnor som inte röker så mycket per dag. Därför verkar det som om kvinnliga rökare är mer benägna än män att drabbas av hjärnblödning orsakad av rökning.

 

Var det bara dåliga nyheter?

Det finns dock även goda nyheter i studien. Den visade nämligen att ett rökstopp minskade risken för subaraknoidalblödningar väsentligt. Efter 6 månader utan rökning fanns ingen förhöjd risk hos varken manliga eller kvinnliga rökare, och risken för hjärnblödning var på samma nivå som för icke-rökare.

Dessa resultat visar därför vikten av att slopa cigaretterna och hitta andra och friskare vanor för att minska risken för livshotande tillstånd.  

 

Källor:

  1. http://www.apoteket.dk/Sygdomsleksikon/SygdommeEgenproduktion/hjerneblodning.aspx
  2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/311790.php
  3. http://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/stroke/

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil