Undvik gallsten

Undvik gallsten

Gallsten är en sjukdom där det bildas stenar i gallblåsan eller gallvägarna. Stenarna är från några millimeter till några centimeter i storlek, och drabbar oftast kvinnor. I Danmark har var femte kvinna och var tionde man gallsten. För att förstå hur man bäst kan förhindra att få gallsten, är det viktigt att veta vad gallsten egentligen är.

Vad är gallsten?

Gallsten förekommer vid en obalans i gallans sammansättning. Den flytande gallan bildas i levern, och består av kolesterol och avfallsprodukter (bland annat bilirubin). Gallan samlas i gallblåsan som sitter intill levern. Obalansen i gallan skapas när ämnenas balans tippar över till för högt kolesterolinnehåll, vilket leder till att kolesterolkristaller bildas och orsakar gallsten. Stenarna blir större i takt med att mer och mer ämne fäster på dem, och de kommer till slut att bestå av kolesterol, gallpigment och kalk (kalcium).

Gallsten är ofta smärtsamt, och en del drabbas även av illamående och hög feber/gulsot. Om man inte har fått diagnosen gallsten men ändå får gulsot, ska man omedelbart kontakta läkare. Gulsot beror nämligen på en ökad halt av gallpigment i kroppen. Man ser att hud och ögon får en gulaktig ton och man får klåda runt om på kroppen.
 

Men hur får man gallsten?

Det råder inga tvivel om att fetma är en dominerande faktor i människans övergripande hälsa, och att det ökar risken för att det bildas sten i gallvägarna. Därför är det otroligt viktigt att man äter nyttigt, eller går ner i vikt om man är överviktig.
 

Viktnergång och motion

Det är viktigt att man inte går ner för snabbt i vikt, då det faktiskt kan orsaka gallsten.
Viktnergången bör istället ske långsamt, och det är viktigt att man fortsätter motionera oavsett hur lite man tappar per vecka.
 

Kost

Kosten är en viktig faktor när det gäller vår hälsa, och vad vi äter spelar även en stor roll för gallblåsan. Man behöver dock inte bara äta frukt och grönsaker hela tiden, då det faktiskt är viktigt att få i sig fett.  Det gäller dock inte mättade fetter, utan enkelomättade fetter som finns i olivolja, rapsolja, avokado och fiskolja.

Ett annat sätt att minska risken för gallsten på är att äta nötter, som till exempel jordnötter och mandlar. Man ska även försöka minimera sitt sockerintag, och i stället hitta andra livsmedel som innehåller mindre socker.

 

Källor:

  1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/symptomer/gulsot/
  2. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/galdeveje/galdestenssygdom/
  3. http://evb.volien.com/4-mader-at-forhindre-galdesten

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil