Tarmfloran skyddar dig mot cancer

Tarmfloran skyddar dig mot cancer

En av de cancertyper som drabbar både män och kvinnor är kolorektalcancer, d.v.s. cancer i tjock- och ändtarm. Kolorektalcancer är en av de vanligaste cancertyperna, och den har en hög mortalitet. Ny forskning föreslår att två mycket vanliga emulgeringsämnen (E-ämnen) kan ha inflytande på utvecklingen av kolorektalcancer.

Varje år drabbas över 4000 människor i Danmark av denna typ av cancer. Risken att drabbas av kolorektalcancer är ca 5-6%, och överlevnadsprognosen för en person som fått diagnosen är efter 5 år ca 50%. Några faktorer som ökar risken att utveckla kolorektalcancer är kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar som exempelvis Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.

 

Ändring av bakteriefloran

Hos personer som lider av dessa kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar ses en ändring av bakteriesammansättnigen i tarmen, det samma gäller för patienter med kolorektalcancer. Tarmens bakterieflora utgörs av svampar, bakterier och virus och sammansättningen är direkte beroende av vad du äter, och de bakterier som du intar genom kosten.

Det är livsnödvändigt att ha ett stort spektrum av goda bakterier i tarmsystemet, bl.a. för att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Ändringar i bakteriefloran har en stark association till kolorektalcancer. Därför tror läkaren Emilie Viennois från Institute of Biomedical Sciences vid Georgia State University att det kan finnas en viktig koppling mellan ett välanvänt kosttillskott, som kan ändra tarmens bakteriesammansättning, och utvecklingen av kolorektalcancer.

Antalet cancerpatienter stiger för varje år, och har stigit markant sedan mitten av 1900-talet. Enligt läkaren Emilie Viennois kan en ändring av tarmfloran medföra att tarmcancern lättare kan växa och utveckla sig. Svåra förändringar av bakteriesammasättningen, vilket kan ses efter t.ex. en stor kostomställning eller livsstilsändring, eller efter en större infektion inklusive antibiotika-behandling. Detta betyder att sammansättningen av mikroorganismerna i tarmen ändras, vilket kan leda till utvecklingen av inflammatoriska tarmsjukdomar eller tumörer i tjock- och/eller ändtarmen.

 

E466 och E433

Emilie Viennois och hennes forskningsteam och undersökt effekt av olika koständringar hos möss, i relation till utvecklingen av tarmcancer. Deras försök visade att låga koncentrationer av två vanliga emulgeringsämnen; karboxymetyl-cellulosa (E466) som finns i t.ex. glass, tandkräm och laxerande medicin, och polysorbat-80 (E433) som används i bl.a. mejeriprodukter och smink, medförde inflammation och fetma hos mössen. Resultaten visade att genom att tillföra emulgeringsämnena i kosten ändrades tarmfloran i tarmen, vilket gjorde tarmen mer sårbar för utvecklingen av inflammation och cancer.  

Detta förstärker teorin om bakterieflorans centrala roll i utvecklingen av tarmcancer. Forskarna kommer nu att undersöka saken ytterligare, för att kartlägga de exakta mekanismerna i tarmen och dess bakteriesammansättning. Målet är att upptäcka nya sätt att bekämpa tarmcancer. Om resultaten fortsätter att visa positiva resultat, kan försöken förhoppningsvis snart testas på människor.

Källor

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/313938.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil