Hypnos – bluff eller fakta ?

Hypnos – bluff eller fakta ?

Hypnos eller hypnotisk behandling är ett slags transtillstånd som en människa kan befinna sig i. Under ett transtillstånd förlorar personen uppfattningen av sin identitet, medvetandet ändras och koncentrationen intensifieras.

Vad är hypnos?

Ett transtillstånd kan uppstå med hjälp av en terapeut/hypnotisör som genom verbal upprepning av mentala bilder leder dig bort från ditt normala vakna tillstånd. Under hypnos känner du dig ofta behagligt avslappnad och mer mottaglig för nya förslag.

Hypnos kan användas till kontroll av ett oönskat beteende eller som behandling mot ångest eller starka smärtor. Det är viktigt att veta att även om du är mer mottaglig för nya förslag under hypnos, tappar du tillfälligt kontrollen över ditt uppförande. Därför kan hypnos användas mot stress, eller mot ångest för smärta vid t.ex. tandläkarbesök, operationer eller liknande. Hypnos sägs även kunna lindra generande värmevallningar i övergångsåldern, samt till att ändra beteendet i relation till bl.a. rökning, ätstörningar, övervikt, fobier och sömnlöshet.

 

Hur fungerar det ?

Innan själva hypnos-sessionen startar, frågar hypnotisören/terapeuten dig vad du önskar behandla eller ändra genom hypnos. Härnäst förklarar han/hon vad som kommer att hända under själva hypnosen. Därefter ska du lägga dig till rätta på en mjuk säng eller brits, medan hypnotisören/terapeuten med en lugn och behaglig röst beskriver bilder eller sitationer som får dig att slappna av, känna dig säker och bekväm.

När du uppnått ett mottagligt transtillstånd kommer hypnotisören/terapeuten föreslå olika sätt att nå dina önskade behandlingsmål, som exempelvis minskade smärtor eller rökstopp. Terapeuten/hypnotisören kan även hjälpa dig att visualisera levande, meningsfulla mentala bilder av dig själv, där du ser dig själv uppnå dina mål.

När sessionen är färdig kan du antingen själv ta dig ur hypnosen, eller så får du hjälp att återgå till ditt normala vakna tillstånd. Vissa gånger kan du komma ihåg vad som hänt och berättats under hypnosen, andra gånger kan du inte komma ihåg något som helst.

Hypnos är således inte som på film, där personen fullständigt tappar självkontrollen och utför handlingar som de blir tvingade till att göra. Det är dock inte alla människor som lika lätt låter sig hypnotiseras, vilket gör det svårt att behandla dessa människor med hypnotisk behandlingsterapi. Några terapeuter menar att ju lättare man är att hypnotisera, desto större är chansen att du får en god effekt av den hypnotiska behandlingen.

 

Ny studie visar sanna ändringar i hjärnans aktivitet under hypnos

Riktigt många är skeptiska mot hypnos och den effekt som transtillståndet sägs kunna utöva, eftersom det idag finns väldigt lite fakta om huruvida effekten är reell. I en ny studie undersöktes 57 människor, varav 36 var mycket mottagliga för hypnos, medan de resterande 21 inte var det. Försökspersonernas hjärnaktivitet undersöktes under tre olika tillstånd;
 

1) under avslappning
2) medan de återkallade ett minne
3) medan de lyssnade på en röst som skulle föra dem i ett hypnotiskt transtillstånd.


De försökspersoner som var mycket mottagliga för hypnos upplevde tre olika ändringar i hjärnan, medan de blev hypnotiserade. Dessa ändringar upplevdes inte medan de var i vaket avslappnat tillstånd, eller hos de resterande 21 försökspersonerna som inte var mottagliga för hypnos.

Bland dessa 3 ändringar sågs ökad aktivitet i den prefrontala hjärnbarken, som bidrar till planering och utförandet av handlingar och rörelser, samt i insula som hjälper sinnet att kopplas ihop med kroppen. Tidigare erfarenhet tyder på att hypnos kan ändra på bl.a. utsöndringen av magsyra, samt ha en effekt på hjärtrytmen och blodtrycket. Hjärnan är bra på att kontrollera dessa funktioner, och här är det särskilt insula som är en viktig regulatorisk faktor.

Däremot är aktiviteten mellan den aktivitets- och rörelseorienterade prefrontala cortex och hjärnans ”transtillstånd” reducerad vid hypnos, medan aktiviteten är ökad när vi dagdrömmer. Denna reducerade aktivitet vid hypnos talar för en nedsatt kommunikation mellan dessa regulatoriska områden, vilket typer på en avbruten förbindelse mellan personens handlingar och medvetande. Den avbrutna aktiviteten tillåter personen att utföra handlingar som föreslås under hypnos, utan att personen själv är medveten om det.

Sist men inte minst är aktiviteten i hjärnområdet som kontrollerar våra tankar om ångest och oro reducerad. Således kan patienten vara fokuserad, utan att känna ångest eller oro under hypnos, vilket medför att personen utan bekymmer följer hypnotisörens/terapeutens förslag. Alle de förändringar i hjärnaktivitet som observerats i den nya studien stämmer överens med de effekter som hypnotisörer/terapeuter menar att deras terapi har på deras klienter.

Med dessa nya resultat hoppas forskarna kunna demonstrera att hypnos är ett sant neurobiologiskt fenomen, som kräver uppmärksamhet. Dessa försöksresultat kan kanske övertyga skeptikerna att ändra inställning till hypnos. Kanske kan de till och med låta sig övertalas till att delta i hypnotisk terapi, om de har behov för hjälp med att uppnå önskade ändringar av beteende, ångest eller smärtor.

Källor

1. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hypnosis/basics/results/prc-200…
2. https://medlineplus.gov/news/fullstory_160128.html

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil